Да бъдеш турист в София – незабравимо приключение

София е един от любимите ми градове. Колкото повече обикалям по Света, толкова повече се убеждавам, че столицата ни е много красива и трябва да започнем да я оценяме. Въпреки, че съм живяла там само около 4 месеца, през последните 12 години постоянно съм пътувала в града за лекции, докато учих в НБУ, или по работа.

Когато ме поканиха да стана част от инициативата „Нощ на хотелите“ в София, дори не съм и обмисляла предложението, веднага приех. Истината е, че колкото и да съм обикаляла в града и колкото  и да го познавам, никога не съм го разглеждала като турист и това беше нещо доста вълнуващо за мен.

„Нощ на хотелите“ се проведе за първи път тази година, но до колкото видях според мен кампанията се оказа доста успешна и се надявам това да е едва началото. Почти съм сигурна, че догодина отново ще има такова събитие, а и се надявам Пловдив и останалите големи градове да взаимстват идеята и да я приложат.

А за тези от вас, които не са чували за това събитие, ще разкажа на кратко. Най-хубавите хотели в София предложиха на гостите си нощувки на цени, в пъти по ниски от редовните. Така дадоха възможност на жителите на столицата, а и на хора от цялата страна да станат техни гости и да усетят атмосферата. За отрицателно време стаите бяха продадени, дори бяха пуснати допълнителни бройки.

Освен, че хотелите бяха на преференциални цени, много от забележителностите в града бяха с безплатен вход. Едни от тях бяха – зоо градината, историческия музей, парк Врана.

Още когато тръгнах от Пловдив на път към София знаех вече първата си цел – парк Врана. За толкова години минавайки покрай него, никога не успях да намеря време да го посетя и реших, че „Нощ на хотелите“  е идеалното време за това. Там имах среща с приятелки, които живеят в София от години, но те също не бяха посещавали парка.

Това доказва, че събитието е успешно и така да се каже си е свършило работата. Парк Врана е доста приятно място. Алеите са много красиви и дали за хора, които искат да избягат от лудницата на столицата, или тези които са с деца и се чудят къде да ги заведат, за да тичат на воля, това място е подходящо за всички. Има красиво езеро с лилии, красив дворец и конюшни.  

Но имам своите забележки към този обект, и смятам, че трябва да бъде поддържан повече. Смятам, че дворецът се нуждае от малко освежаване. Също така ако конюшните са отворени за посещение, ще се привлекат много туристи. Целият парк ми напомня на дворците в Австрия и Франция, и си мисля че нашия не отстъпва по нищо на тях. Така че искрено се надявам да се превърне в перлата на София, каквато всъщност е.

Поради това, че стаите се продадоха почти веднага, една от приятелките ми, която живее в София, не можа да се възползва от промоцията и реших да я взема с мен. Така щеше да е и по забавно. След приятната разходка в парка, се отправихме към хотела, за да си починем малко и да се насладим след това на красотите на нощния град. Хотелът, в който бяхме настанени е Grand Hotel Sofia. Намира се точно на центъра и e на идеалното място, ако искате да посетите централната част на града. Още с пристигането ни посрещнаха доста любезно. Помогнаха ни с багажа, паркираха ни колата и ни настаниха в стаята. Оказа се, че са решили да ни дадат един от най-красивите си апартаменти, който се намира на последния етаж на хотела и е с огромна тераса. Наистина не очаквах такова посрещане и останах много приятно изненадана. Обикновено когато се правят промоции, повечето хотели, ресторанти или услуги и т.н претупват хората, които са се възползвали от промоцията. Но в нашия случай всичко беше на страхотно ниво. Бяха ни приготвили игра с нарисувана карта, по която да се ориентираме и да намерим оставените малки подаръчета за нас из стаята. Това създава чувство, че си специален и значим, и ги поздравявам за хубавата идея. Направиха пристигането ни още по незабравимо.

Една от изненадите бяха шоколадови кексчета с инициалите на хотела, както и смутита. А когато си легнахме да спим, под възглавницата намерих книга с романтични разкази.  

Кой не би се разтопил от такива глезотийки?

Като пътешественик не обръщам внимание на хотелите, или по скоро нямам никакви претенции за местата, където се настанявам. Но няма как да скрия, че хотел от ранга на Grand hotel Sofia ме впечатли.

Апартамента беше доста красив вътре, но нещото, което ме впечатли най-много беше терасата.

Гледката беше спираща дъха.

Виждаше се театъра, НДК и катедралата Александър Невски едновременно. А залезът беше уникален.

Да гледам как деня преминава в нощ и различните цветове, които се образуват е наистина зашеметяващо. Никога не съм гледала на столицата по този начин и беше много приятно.

След това се насладих на разходка из Витошка и Партиарха.

На следващия ден се събудих и отидох за закуска. Само тук имах малко неприятни изживявания в хотела, защото явно беше станало недоразумение, и в залата в която ни настаниха за закуска, се оказа че имало друго събитие, поради което трябваше да напуснем и да отидем в друга зала. В крайна сметка изпихме сутрешното си кафе на терасата в стаята, като това беше страхотен старт за деня, отново заради гледката и цялата атмосфера.

След това стегнахме багажите и се заех да обикалям красотите на града. Първо отидох в Южен парк, за да се видя с една приятелка. Оказа се, че тя ще учавства в благотворителна инициатива, която подкрепя жените с рак на гърдата. Доброволци се включват в маратон, който е 5 км., като на всеки се дава тениска и номер. Таксата за участие е 10лв, като тези средства отиват за благотворителност. В парка имаше шатри, в които се провеждаха безплатни прегледи, както и информация за това, как да се предпазим.

Радвам се, че се правят такива мероприятия, защото наистина хората имат нужда от помощ и повече информация, а за жалост тази болест е „‘чумата на  21 век.“

Следващата ми спирка беше Регионален исторически музей. Ако трябва да бъда честна, питах двама трима приятели, които живеят в София, къде точно се намира и никой не можа да ми каже. Което отново е доказателство, че определено инициативата беше полезна за много хора. Още когато наближих музея останах изключително очарована. Намира се зад ЦУМ, на изключително централно място.

А архитектурата му е уникална, както и цялата атмосфера около него. Фонтанът е много красив и в един момент се чудих дали все още съм в столицата, за която постоянно говорят по новините колко е мръсна и неподдържана.

За жалост в музея не можех да снимам, но препоръчвам на всеки да отиде. Посещавала съм музеи по цял Свят и съм на мнение, че нашият е на много високо ниво. Вътре е направен много интересно. Можете да видите дрехи, с които са се обличали софиянци преди години, можете да видите стари икони, а най-много ме впечатли сватбената каляска на княз Фердинанд.

С това моето приключение в София като турист приключи, но си обещах че отново трябва да направя такъв уикенд и да посетя останалите обекти, които не съм.

А ако искате да научите повече за събитието Нощ на хотелите може да посетите техния уебсайт и да последвате инициативата във Facebook 

(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave A Comment