Разходка из Родопите – Смолянски езера, екопътека Невястата, хижа Момчил юнак

Не случайно казват, че Родопите са планината с душа. Атмосферата, която се чувства тук е несравнима. Природата говори на таен език, който те пленява и те кара да се връщаш тук. Ако се чудите каква разходка да си направите из приказните Родопи, сега ще ви дам страхотна идея, която е подходяща и за хора с по-малки деца – Смолянски езера, екопътека Невястата, хижа Момчил юнак.


А за да се потопите изцяло в атмосферата на това приключение, гледайте влога в YouTube канала ми Sanya’s world


Смолянските езера

Тук гледките са уникални. Наподобяват кадър от канадски филм. Гъстата гора, отражението и във водата на езерата, величествените скали, всичко това прави мястото приказно. Общо разходката на Смолянските езера ще ви отнеме не повече от 1 час.

Смолянските езера са общо 3 на брой. Първото езеро се намира точно на паркинга, на който ще оставите колата си. То ми е и любимото. Когато го посетите ще разберете защо.

Второто езеро се намира на 5 минути от началото на екопътеката. По-малко е и да бъда искрена не ме впечатлява особено.

За да стигнете до третото езеро, трябва да се покатерите около 20 минути. На места е малко по-стръмно, но направих разходката с шест годишната ми дъщеря, така че не смятам, че е труден терен. Третото езеро е много красиво. Ако имате късмет и е огряно от слънцето, ще видите кристалният цвят на водата.

Екопътека Невястата

Следващата разходка, която се съчетава добре със Смолянските езера, е екопътека Невястата. Тя също не е дълга като маршрут – цялата разходка ни отне един час. Не описвам от къде да минете за тези места, защото има достатъчно табели по пътя, навигацията е точна и мисля, че е излишно.

Екопътека Невястата е лесна като преход. Единствено последната част от нея е по-трудна и дори има табела, че лица под 16 години трябва да са с придружител. Но и най-красивите гледки са именно след този труден терен. Да бъда искрена не е кой знае колко екстремен, така че спокойно може да го преминете. Под него има детска площадка с люлки и различни занимания за децата. Измислено е много приятно. На няколко места има беседки, на които можете да си направите пикник с невероятни гледки около вас.

Ако сте любители на екстремните спортове, може да се пуснете по алпийски тролей, която се намира в края на екопътеката. От там всъщност се разкрива и най-красивата гледка. Цената на въжената линия е 15 лв.

Точно където е мястото за паркиране на автомобилите има и заведения и занимания за деца. Има стени за катерене и още няколко атракции за тях.

Освен екопътека Невястата, от тази част тръгва и още една пътека – към късноантичната и средновековна крепост Калето. Маршрутът е с дължина 1 км, лесен е за минаване, така че може да го съчетаете идеално с останалите неща.

За тази част на Родопите съм писала и друг път в друга своя статия, така че може да прочетете още няколко идеи за разходки в района .

Хижа Момчил Юнак

Ако решите да оставате за нощувка в района, препоръчвам хижа Момчил юнак. Нощувала съм тук зимата и съм описала по-подробна информация за мястото тук .

Лятото обаче тук е още по-красиво и невероятно. Всичко е с такива малки детайли и такива глезотийки, че не можеш да си представиш, че е хижа. Личи си когато нещата са направени с вкус и любов. Дори и да нямате време за нощувка, ви препоръчвам да отидете да хапнете или да пиете по нещо там. След разходките из планинските пътеки, няма по-добро място и начин за разпускане.

(Visited 286 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *