21 век – имаме всичко, но нямаме нищо

Ако се замислим, в момента живеем във време, когато сме заобградени от всичко, за което хората преди са се борили и са мечтали. Имаме изключително свободен достъп до всякакъв вид информация, книги и какво ли не. През вековете хората са умирали, за да защитят правото си да четат книги или да се докоснат до науката. Сега само един клик ни дели от всичко, което може да поискаме. Но истината е, че колкото повече имаме, толкова повече нямаме. Или по – скоро толкова повече се чудим от какво в действителност имаме нужда. Нима всичко, което постоянно ни рекламират и ни промиват мозъците, че трябва да си купим, наистина ще ни влезне в употреба. Или просто ще го захвърлим настрани с всичко останало?

Имаме дрехи, обувки, чанти, коли, телефони, лаптопи, таблети, но правят ли ни щастливи тези неща? Нима в момента прекарваме целия си живот в работа, понякога работа която мразим, за да може да изхарчим тези пари за неща, които не ни трябват? Това не звучи ли ужасно тъжно, и се замислете – точно така е.

Имаме достъп до всякаква информация и може да научим толкова много неща, а за какво всъщност я използваме. Нима в момента не живеем във време, когато населението масово затъпява? Това не е ли изключително притеснителен парадокс. Можем да прочетем всичко и да се набавим с всякакъв вид информация, информация която хората са изследвали и са се снабдявали с нея с години, а ние дори не можем да отделим 2 секунди, за да я потърсим. Просто защото сме прекалено заети да проверяваме социалните си мрежи, или да четем новини, които даже не са истина.

Модерните технологии направиха комуникацията с хората, които са далече от нас, толкова лесна и достъпна, но какво става с комунникацията с хората, които са точно до нас? За нея някой помислил ли е какво ще се случи? Нима живеем във време, в което сме по – близки с хора, живеещи на другия край на планетата, в сравнение с тези, с които живеем в една къща.

Комуникациите вместо да ни сближават, всъщност направиха точно обратното – направиха ни по – чужди от всякога. Направиха така, че хората да забравят какво е да общуват по – между си нормално, какво е да споделят съвсем открито на човека до тях. Скоро си говорих с един познат и обсъждахме отношенията между мъжа и жената. Аз стигнах до извода, че търсенето определя предлагането, съответно и поведението на хората. А той ме контрира с думите, че хората не се предлагат на пазара, както стоките. Замислих се над думите му и се чудя дали наистина и така? Да не би толкова да сме изгубили способността си да комуникираме по между си, че в един момент просто започваме да се предлагаме като стока в различните социални мрежи и сайтова за запознанства. Просто защото не знаем как да направим комуникацията нормално в реалния живот.

Живеем в едно от най – мирните времена, които са съществували някога, а никога не сме били по – големи страхливци. Страхуваме се да се отпуснем, да имаме нормални отношения по между си, страхуваме се да се доверим и да се разкрием.

За жалост нещата ще стават все по зле и колкото повече напредваме технически, толкова повече ще изоставаме духовно и интелектуално. Става все по – трудно да разграничим кое от всичко, което ни заобикаля трябва да грабнем – предмети, знания, новини. Привидно имаме всичко, но когато се приберем по домовете си, се чувстваме по – празни от всякога. Усещаме липса на нещо, което даже не можем да определим какво е.

По социални сме от всякога, но никога не сме били по самотни. Имаме толкова много приятели, познати, социални запознанства. Но колко истински хора имаме до себе си. Или колко от тези хора допускаме наистина в реалния си живот. Затрупваме се все повече с работа и задължения, за да не мислим за съществените неща, които ни липсват. А това са хора, на които истински да разчитаме и да знаем, че ни подкрепят. Хора, които да допуснем истински до себе си и да разкрием страховете и мечтите си. Хора, които да ни помагат да запълним тази празнина, която се е образувала по времето, когато сме се борили да имаме всичко.

И срещу това всичко накрая – стои нищо.

 

(Visited 99 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.