Торино – един нетипичен туристически италиански град

Реших да посетя Италия в средата на ноември месец. Първоначалната ми програма беше Верона, Венеция и Бергамо. В последствие обаче, реших да посетя моя близка приятелка, която живее в Торино и от години ме кани да и отида на гости. Извадих голям късмет, защото точно по това време Венеция се наводни и времето беше ужасно.

Понякога е трудно да се борим с времето и природата

Когато тръгнах от летището в София, знаех че времето в Италия ще е студено и дъждовно, но не очаквах, че полета ми ще бъде такъв кошмар. Летяла съм десетки пъти със самолет, но никога не съм се замисляла, че всъщност си е малко страшно. А когато самолетът попадна в турболенция около 40 минути, това бяха най-ужасните минути в живота ми. Времето над Бергамо беше лошо и за това ни се наложи да кацнем първо в Болония, за да зареди самолета с гориво и от там да се върнем и да кацнем в Бергамо. Никога не съм се радвала толкова много на кацането, както тогава.

Как да стингем от Бергамо до Торино?

За да стигна до Торино, си бях купила предварително онлайн билети от FlixBus – от Милано до Торино. Но поради забавянето на полета изтървах автобуса си и трябваше да си сменя програмата. За щастие намерих автобус директно от Бергамо до Торино на добра цена – около 50лв. Ако искате да използвате услугите на FlixBus трябва да знаете, че цените за една и съща отсечка варират в огромна степен. Пътят от Бергамо до Торино е около 3 часа и половина. Когато пристигнах беше около 16ч. Въпреки че по-голямата част от деня ми вече беше отминала, имах време да разгледам този красив град. Сградата на операта

Сред туристите като че ли не е толкова популярен. Когато някой си помисли за голям град в Италия, винаги пред съзнанието му се появяват Рим или Милано. Но след като посетих Торино, смятам че има много какво да се види.

Фестивал на шоколада в Торино

Когато бях там имаше фестивал на шоколада.

Видях невероятни красоти, които бяха сътворили шоколадови работилнички, от различните райони на Италия.

Целият град беше едно светлинно шоу.

Различни творци, са сътворили невероятни красоти, които създават много приятна атмосфера в града.

Централната част на Торино е голяма, от всякъде се появяват площади с красиви постройки около тях. А най- емблематичното за града са неговите красиви арки. Буквално може да разгледате централната част на града, докато се разхождате под тях и се наслаждавате на красивата архитектура около вас.

Времето, което прекарах в града не беше много – вечерта, след като пристигнах и целия следващ ден. Въпреки това бих казала, че успях да видя почти всичко в града, защото моите приятели бяха подготвили невероятна програма, с която да ми покажат колкото се може повече.

Какъв транспорт да използвате?

Повечето италианци използват мотори, за да се предвижват в града. Така спестяват доста време от задръствания. В целият град има и коли под наем, които всеки един може да наеме и да заплати с приложение. Използвахме няколко пъти такива коли и беше доста удобно.

Кафе по 1 евро

Другият съвет, който мога да ви дам за Италия е, че навсякъде ако пиете кафе на крак, цената му е 1 евро. Когато седнете в заведението обаче, тя може да достигне и до 5-6 евро.

А ето и местата, които трябва да посетите в Торино:

 1. Парк Валентино – това ми е любимото място в града. Толкова е романтично и приятно за разходки. Въпреки, че посетих града в средата на ноември месец, красотата му беше приказна. Дворецът Валентино се издига величествено и наподобява този от приказките. А когато се разхождахме в парка, от всякъде изскачаха катерички, които не се страхуваха от хората.

  Друга забележителност в парка е Borgo Medievale.

  Наподобява средновековно селище, но всъщност е построено през 1884г. за международно изложение. Но се превръща в едно от любимите места на местните хора. В парка има невероятен фонтан, около който са поставени статуи на дванайсетте месеца. Също така можете да посетите ботаническата градина, в която може да се видят различни видове дървета. Ноември месец нямаше толкова много цветя, както през пролетта, но и тогава си имаше своя чар. За да посетим парка ни отне общо около 2 часа. Всичко зависи от това, с колко време разполагате в града. Разбира се ако имате повече дни, задължително си отделете повече време за това прекрасно място покрай реката.

 2. Базилика Суперга – построена е през 1731г., на върха на хълма Суперга. В нея има крипта, в която са погребани членове на кралското семейство Савой, които имат голямо влияние в тази част на Италия. През 1949г. в купола и се разбива самолетът, който е превозвал целият футболен отбор на Торино(отборът по това време е бил известен и като Великият Торино). Няма оцелели и това се счита за една от най-големите трагедии в историята на футбола. Когато посетих базиликата, всичко беше обхванато от мъгла и за моменти дори не можех да я видя, въпреки, че бях до нея. Според мен има някаква мистика в това място, не знам дали заради времето или заради историята с катастрофата, но определено е място, което трябва да се посети в Торино и да се усети енергията около него. При хубаво време се открива и гледка към целия град, за жалост нямахме късмет да и се насладим.
 3.   Ако искате да видите град Торино в цялата му прелест, задължително се качете до катедрала Santa Maria del Monte dei Cappuccini. От тук при ясно време погледът ви ще се спре на величествените Алпи, които гордо са надвиснали над красивия италиански град. Да направите снимка понякога е трудно, защото желаещите да се насладят на изгледа са много. Вечерно време катедралата е осветена в синьо, вижда се от централните части на града и е много красива.
 4. Египетският музей – за жалост нямах време да го посетя, но това е вторият по големина египетски музей, след този в Кайро.
 5. Моле Антонелиана – най-високата сграда в града . Със своите 167.50 метра тя се издига величествено и прави Торино това, което е. Строителството и отнема около 25 години и е завършена през 1889 година. Първоначално строежът е започнал с идеята, че това ще бъде синагога, но с времето се е променило. В момента в нея се помещава Музея на киното (който също ще посетя следващия път) и всъщност държи първенство в цял свят по най-висок музей.
 6. Палатинска порта – датира още от римски времена и е била една от четирите главни порти към входа на града. Датира от около 1404 година.
 7.  Катедралата на Торино  Св. Йоан Кръстител – известна е с това, че вътре се съхранява Торинската плащеница. Според преданията, Йосиф Ариматейски положил тялото на Божия син в нея след разпятието му.
 8.  Кралският дворец – намира се на площад Пиаца Кастело. Използвал се е като резиденция на фамилия Савой. Сградата е много внушителна и красива. Има впечатляваща градина, но пролетта и лятото са времето за посещение, за да се види цялата и прелест.
 9. Santuario della Consolata – църквата е изключително красива отвътре. Построена е през 1700г. А през 1943г е била бомбандирана, и част от нея е била разрушена.Всъщност Торино е един от най-пострадалите и бомбандирани градове в Италия през Втората световна война. Счита се за едно от най-важните светилища в града, както и едно от най-старите. Неблагоприятното и географско положение (тъй като е била близо до градските стени) е направила светилището особено уязвимо от тежките бомбардировки от обсадата на Торино през 1706г. от французите. Въпреки оръдието на огъня обаче, той остава до голяма степен непокътнат – топът, който е ударил основата на купола, но не е гръмнал, стои и до днес.

Красивите детайли са навсякъде в Торино

Из целия град има много красиви статуи и детайли, които привличат вниманието и правят атмосферата изключително приятна.   Сградата с пиърсинга

Един малък детайл на улицата или по някоя сграда, може да създаде в човек изключително чувство.

Бикът е символът на Торино и може да се види на много места из града

Това е една от сградите, на които едната част от прозорците са истински, а останалата част са просто нарисувани. Първоначално е много трудно да се направи разлика между двете.

Така изглежда улицата вечер.

А така изглежда улицата през деня – всеки ден хората слагат своите сергии и стоки и вечерно време ги махат и човек не може и да предположи какво е имало през деня.

  И точно тук се намира пицария Le Rondini, където обядвахме и ядохме страхотни пици. Препоръчвам – добри цени, хубава атмосфера и вкусно хапване.

Истината е, че доста подцених Торино като град, когато преценях колко време да отделя за него и как да направя програмата. Мислех, че няма кой знае какво да се види, но ме изненада и със сигурност ще се върна отново. Но този път ще е през пролетта, за да мога да се насладя на цялата красота, която предлага.

P.S. Специални благодарности на моите приятели Таня и Анджело, които ми показаха красивия си град и ме потопиха в тази невероятна атмосфера. Благодаря им и за прекрасното посрещане и гостоприемство. Обичам ви !

(Visited 235 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.