ТОП 5 Забележителности в Стара Загора

Стара Загора – градът на правите улици, липите, поетите и красивите жени. Град на 8 000 години ! Град с толкова много имена: Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, Ески Зара, Железник, Стара Загора. Не знам дали защото ми е роден град, но я обажавам. Има толкова много места за посещение и разходка и такава богата история. Ще ви споделя моите ТОП 5 забележителности в Стара Загора, които трябва да посетите. Естествено има и още много места, но често когато човек разполага с ограничено време, трябва да избира.

ТОП 5 забележителности в Стара Загора

1. Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора, или както си го наричаме ние старазагорци – Самарското знаме

Построен е през 1977 година по случай  100 години от боевете при Стара Загора и Шипка. Най-високата част на паметника е висок 50 м. и има формата на Самарското знаме на опълченците. А до него са паметниците на 6 опълченци и 1 руски офицер. За да се стигне до паметника, трябва да се изкачат 100 стъпала. Само последната част са по-стръмни, но общо не се усещат и всеки може да ги изкачи.

Това е едно от любимите ми места, защото винаги когато го посещавам няма хора, а гледката която се разкрива към цяла Стара Загора е невероятна. Както и величието на паметника. Всяка година за 3-ти март има шествие, което започва от централната част на града и завършва до това място. Винаги е пълно с хора, но атмосферата, която се създава е невероятна.

За да стигнете до тази забележителност в града, използвайте навигация. Никъде не видях указателни табели и човек, който не живее там не би могъл да го намери.

2. Старият чинар в парк Бедечка

Счита се, че това дърво е на около 680 години. Обиколката на стеблото му е 11.2 м., а височината на короната 17.5 м. За да се запази дървото от прояждането на стъблото, през 80-те години е направена облицовка с цимент и и армировка с железни пръчки. Той е един от символите на Стара Загора и се намира в местност Бедечия, която е около 1060 дка. Също така е едно от любимите места на хората в града за разходка. Въздухът е чист и е приятно. Преди години имаше доста простести, заради разрешенията за строеж на територията на парка.

3. Езеро Загорка

Също едно много приятно местенце за разходка. Когато бях малка мястото беше изоставено, ресторантът не работеше и не беше едно от любимите места за прекарване на свободното време. Преди 15 години обаче (не знам с точност) го обновиха и стана едно прелестно местенце. Алеята за разходка около езерото се използва от местните рибари за риболов, пейките са приятни за почивка и съзерцаване на плуващите патици в езерото. Къщичките за птици, които плуват във водата са също един интересен елемент, който придава хубава атмосфера. А водните лилии са завършека на цялата картинка. Цялото езеро можете да го обиколите за около 20 минути. Не е голямо, но смятам че е едно от местата, които трябва да се посети. Там е разположен и хотел, който има ресторант с градина, където можете да седнете и да се насладите.

Езеро Загорка се намира в местността до старият чинар, така че можете да съчетаете двете забележителности. Можете да оставите колата си на паркинга през езерото и от там да се разходките из парк Бедечия до дървото. Особено лятно време е изключително приятно прохладно място,а есента природата твори чудеса с цветовете.

4. Парк Аязмо ( парк Метрополит Методий Кусев)

Да, в тази статия май ви предлагам само места за разходка, но истината е че в Стара Загора места за отдих, спорт и чист въздух просто изобилстват. Макар толкова години да живея в Пловдив, да имаме тепета, гребна база и т н., нищо не може да замени чувството когато съм на Аязмото. Това е най най любимото ми място в Стара Загора и се чувствам толкова спокойно когато съм там. Преди две години направиха голям ремонт на тази част на града и стана още по-приятно място за разходки. Вечерно време е осветено, има камери по алеите, така че хората се чувстват спокойно тук. Местността е огромна (около 3200 дка) и се намира в подножието на Сърнена гора. Паркът е създаден през 1895 год. от метрополит Методий Кусев и носи и неговото име.

Има много места, от които можете да стигнете до Аязмото. Може да стартирате разходката си от така наречените Жабки, което се води и като главен вход за местността. Друг вариант е да се качита с колата до паркинга след стадион Берое, от където се стига и до Зоологическата градина. В момента тя е в ремонт. Затворена е от октомври 2019 година, но трябва съвсем скоро да я отворят, след основен ремонт. Зоо къта е много голям и е прекрасно място за разходка с деца. Нямам търпение да го видя обновен. В него се помещава и лагер на Бага-Тур, където децата могат да яздят. Също така има и детски лагери, на които децата се учат да стрелят с лък и изучават много български обичаи.

Друго интересно място за децата е и  Залата на смеха. В нея има криви огледала, които са забавни за малчуганите.

Да бъда искрена, докато пиша тази статия търся интересни факти, които да споделя с вас. И попадам на информация, която и аз не знаех. Едната от тях е, че се счита че точно в местността Аязмото княз Борис I приема християнството.

5. Форумен комплект Августа Траяна

Стара Загароа е град с много история. Унищожаван през вековете, като Феникс от пепелта той възкръсва все по-красив и невероятен.  Античният археологически комплекс разказва за величието на римската епоха. Разположен е на около 7 дка. и включва в себе си терми, крепостни стени, античен стадион.  Тази невероятна римска находка се намира в центъра на града, като до нея се извисява величествено сградата на Операта. Входът е свободен и можете да се разходите спокойно по древните римски улици и да усестите атмосферата и обстановката, в която е живял император Траян.

В тази част на града може да посетите и Историческият музей, в който има над 100 хиляди артефакти.

Какво друго да посетите в Стара Загора?

Освен изброените ТОП 5 забележителности, в града има и много интересни музеи. Можете да посетите:

  • Историческият музей
  • Музеят на религиите
  • Музеят на бирата
  • Музей Неолитни жилища

Ще подготвя още една статия, в която ще представя и тези места. Е, пожелавам ви приятна разходка в града на липите. А ако разполагате с повече време и се чудите освен града, какво друго да разгледате в областта, предлагам да посетите Богородична стъпка.

(Visited 154 times, 2 visits today)

2 Comments

 1. Петър 14/10/2021 at 8:57

  Не знаех, че има музей на бирата в Стара Загора

  Reply
  1. Sanya 03/12/2021 at 10:57

   да, но не съм го посещавала все още

   Reply

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.