Пътуването в Армения продължава

И така – поискахте трета част, ето я и нея. Пътуването продължава. Ще ви разведа из останалите забележителности, които посетих и ме впечатлиха. Тях може да ги посетите в рамките на два дни. Обикновено се съчетават езеро Севан, Севананк, Дилиджан, манастир Гошаванк и манастир Хагарцин. Отделно може да посетите Ечмиадзин и Звартноц.

Езеро Севан

Първата от тях е ествествено езеро Севан. То е една от емблемите на страната. Както обичат да се шегуват арменците – Севан е тяхното море.  Той снабдява с прясна вода не само Армения, но и цяла Евразия. Намира се на около 60 км. от столицата Ереван, което на около час път. По пътя към него може да видите много места, в които продават пояси, бански и какви ли още не аксесоари за плуване. Но имайте в предвид, че езерото се намира в планината и е доста ветровито и хладно място. Когато тръгвахме от Ереван беше доста топло, но времето по пътя се промени и стана по-студено. Когато пристигнахме бях впечатлена – водата е много красиво синьо и мястото е интересно.

езеро Севан
езеро Севан

Манастирът Севанаванк до езеро Севан

Има стълби, по които когато се изкачите ще стигнете до манастира Севанаванк. Той е на около 1700 години. Много е красив, а гледката към езеро Севан е просто зашеметяваща.

 

Севанаванк

Севанаванк
гледка от Севанаванк

Около езерото има доста ресторанти, на които можете да седнете и да хапнете.

Езеро Парз Лич – част от Национален парк Дилиджан

Тази част от Армения ми е една от най-любимите. Природата тук е като в джунгла – всичко е толкова зелено, спокойно ,красиво, а въздухът – толкова чист. Национален парк Дилиджан е огромен. В него се намират и манастирските комплекси Хагарцин и Гошаванк. Също и град Дилиджан, който е известен със своето балнеолечение. На езерото Парз Лич е направен кът с атракции за деца и възрастни. Има въжена линия, топка, в която те поставят за да влезеш в езерото и какво ли още не. Ако сте с деца и смятате, че ще им е интересно може да го посетите. Приятно място за отдих е. А ако сте любители на малко по-екстремните спортове, значи трябва да го посетите.

Езеро Парз Лич

Като цяло в Армения доста обичат въжените линии и на много места има. Ние нямахме време да посетим едни от най-дългите и екстремни, но не ми се и рискуваше да ми се случи нещо там и да ми се провали остатъка от програмата.

Манастир Хагарцин

Построен е между 11 и 13 век. Представлява една от най-важните историчска аритектурна забележителност.

Манастир Хагарцин

Манастирският комплекс се състои от църква Св. Григорий, построена през XI век, църквата Св. Аствацацин 1281 г., църквата Св. Степанос, построена през 1244 г., параклис от XIII век , гробницата на кралския род Багратидов, построена през XII век, столовата и редица други различни помещения за манастирски служби, построени през XII-XIII век.

манастир Хагарцин

 

Манастир Гошаванк

Построен е през 1188 година. Намира се на около 220 км от Ереван, в село Гош. Манастир Гошаванк е бил един от най-интересните духовни и образователни центрове в Средновековна Армения. Манастир ГошаванкКомплексът се състои от четири храма и библиотеки. Строени са повече от сто години. Към манастира има и университет. Манастир ГошаванкВ него за първи път правото е започнало да се изучава като отделна наука. За жалост голяма част от ценните книги на манастира са изгорени през 1935 година от селяните, заради съветския режим.

Манастир Гошаванк

По пътя за храма Татев, Чингис Хан минава и през манастир Гошаванк. Опитали се да откраднат книгите  от него, но заради начина на строене е било трудно да влезнат в библиотеката. Поради тази причина са решили да запалят манастира. След това е бил възстановен отново.

Срещу манастира има пътечка, по която ако се качите ще се открие невероятна гледка към целия комплекс. Манастир Гошаванк

А на върха има малък параклис, за който се грижи една много мила жена.

Манастир Гошаванк

Тя ни разказа голяма част от историята на манастира.

В селото продават доста неща, които хората ръчно си правят. Аз лично си купих постава за вино с типични арменски мотиви.

Има много красиви неща, така че ако си търсите сувенир, който да ви е и полезен ви препоръчвам да си вземете за спомен от това красиво място.

Манастир Гошаванк

Ечмиадзин

Това място за арменците е както Ватикана за католическата общност. Той е седалище на арменската апостолическа църква. Намира се на около 40 км. от Ереван. А защо са решили да е точно на това място ? През 303 година на това място строят църква, защото там  на Григорий Просветител се е явил Исус Христос. Ечмиадзин в превод означава – там където слезе еднородния.

Ечмиадзин

Ечмиадзин

Ечмиадзин

В комплекса Ечмиадзин се намират много храмове. Приятно е за разходки, защото има и зеленина и е много по-различно от останалите места.

Ечмиадзин

Задължително трябва да бъде посетен музея.

Музеят в Ечмиадзин
Музеят в Ечмиадзин

В него се пазят едни от най-важните реликви за християнството. Аз не съм от най-вярващите, но наистина когато гледах по-голямата част от тези ценности бях много въодушевена.

Ечмиадзин

Най – големите ценности, които се пазят в Ечмиадзин:

Светото Копие – копието, с което римския войн пробожда Исус Христос, докато е разпнат на кръста, за да се увери, че е мъртъв.

Част от Ноевия ковчег – както ви бях споменала в предните си статии, има редица доказателства, че Ноевият ковчех се намира в планината Арарат. В момента тя се намира на турска територия, но завинаги ще остане като най-големия символ на  Армения.

част от Ноевия ковчег

За жалост това ще остане най-голямата болка в сърцето на народа. В музея на Ечмиадзин се съхранява вкаменено дърво, което притежава божествена сила. Съхранява се в златен калъф, който е покрит от скъпоценни камъни. Изработен е през 18ти век. Това са и единствените части от Ноевия ковчег в Света.

Книгата, в която са изписани имената на загиналите арменци, по време на Геноцида.

Книгата, в която са изписани имената на загиналите арменци, по време на Геноцида.

За да посетите музея и да обиколите всичко, ще ви трябва около половин ден.

Звартноц

Намира се на около 10 км от Ереван.  Ние лично го съчетахме с Ечмиадзин, защото е по същия път. Има вход за посещението, но не помня неговата цена. Звартноц са останки от катедрала, строена около 643 година.

Звартноц
слънчев часовник в Звартноц
Звартноц
останките от Звартноц

Надявам се с моите разкази да съм ви пренесла в страната и наистина да съм ви вдъхновила да я посетите. Понякога има места, от които не очакваш нищо, но когато отидеш цялата атмосфера те завладява. Армения е точно такава страна. Малка е, но историческите паметници, които притежава си заслужават вниманието. А хората са невероятни, толкова са отзивчиви и винаги биха ти помогнали. За храната даже няма и да говоря – по-вкусна и натурална храна не съм яла никъде. Дори и в България вече е трудно да се намери такова хубаво качество на месо и млечни продукти, каквито там. Арменците са малък народ, но смятам, че са дали много. Също така смятам, че могат да се гордеят с историята си. И въпреки, че Арарат не е в тяхна територия, аз съм сигурна, че за тях винаги ще е арменския Арарат.

Ако не сте чели първите ми два разказа – за Ереван и за Забележителности в Армения, извън столицата, може да го направите сега. Надявам се да съм отговорила на въпроса ви – Какво да посетим в Армения.

 

 

(Visited 97 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.