Забележителности около Кърджали

Както ви обещах започвам с предложенията за кратки разходки. Тази е идеална за еднодневно пътуване от Пловдив. Забележителности около Кърджали има много. Това е регион, който определено има какво да предложи.

Каменните гъби

Те се намират на около 100 км. от град Пловдив и на около 250 км от София. Намират се до село Бели пласт, на пътя между Хасково и Кърджали. Ако идвате от посока Кърджали, гъбите се падат отдясно на пътя, около километър след селото. Няма паркинг и трябва да оставите колата си на пътя.

Как са се образували каменните гъби?

Това са гъбите без обработка и щракнат кадър без хора. Реално беше лудница с около 30 човека на това място

Казват, че са се образували преди около 20 млн. години. Разбира се има и легенда за появяването им. Четири сестри били пленени от турците. Докато са се опитвали да избягат, ги хванали и обезглавили. Когато главите им паднали на земята, те се превърнали в каменни гъби.

Според много хора, камъкът от който са образувани гъбите, е с лечебни свойства. Ако сложите парче от него във вода и я изпиете, тя пречиства тялото от всички вредни организми, подмладява го и неутрализира радиоактивни частици. Не знам дали това е вярно, но голяма част от хората посещават района точно заради камъка. Името му е зеолит.

Височината на тези образования е около 2.5 м. Цветът им е различен в зависимост от светлината. Понякога розовее, зеленее или е напълно бял. Когато аз ги посетих бяха по-скоро бели.

Ако трябва да съм искрена, когато реших да посетя това място си го представях много по-голямо. В действителност е малко. Трябва да знаете, че през почивните дни е много посещавано и се струпват доста хора. Аз реших да посетя това място, защото е по-различно и го използвах за декор на пустинни снимки. Смятам, че се получиха добре. Точно за това и не съжалих за изминатите 100 км.

Въженият мост до с. Лисиците

За този мост само ви споменавам. Нямам лични наблюдения от него. Когато реших, че ще го посетя, очаквах че колата се спира до моста.  Въобще не проучих как се стига до всички забележителности около Кърджали, които бях набелязала. Оказа се че трябва да се върви до него около 20-30 мин. Не си бях отделила толкова време, но и когато видях всички паркирани коли след село Широко поле, реших че ще го отложа за друг ден, когато не е толкова натоварено. Така че очаквайте допълнително информация за това място

Средновековна крепост Моняк

Когато разбрах, че срещата с Въжения мост няма да се осъществи, реших да тръгна към Кърджали на разходка. Но една табела, на която пишеше Моняк ме накара да отбия колата и да прочета в интернет какво е. Никога не бях чувала това име. Оказа се, че е Средновековна крепост, която е една от най-големите и високо разположени в Южна България. Построена е около 12-13 век. Крепостта се свързва и с Третия кръстоносен поход. По пътя си към Палестина рицарите я завземат. За времето си е била едно от най-важните Византийски крепости.  За нея се стига от село Широко поле. От селото се следва табелата наляво – ако идвате от посока Въженият мост, и надясно – ако идвате от Кърджали. Кара се по разбит път няколко километра и колата се оставя до нещо като импровизиран паркинг в гората. От там започва разходката.

Колко време отнема разходката?

Пътят до върха на крепостта е около 3 км. и се минава за около 30-40 мин., в зависимост от темпото.

Пътеката започва леко, но има малко по-стръмни участъци. Подходяща е за разходка за всеки. Неприятното е, че в голяма част от трасето няма сянка и ако е топло, трябва да се заредите с шапка и вода.

Мини Швейцария

Когато стигнете до върха ще видите, че усилията ви са били напълно оправдани. Гледката е невероятна. Пред погледа ви ще се открие язовир Студен кладенец, Въженият мост, както и град Кърджали. Има невероятни места, на които да направите красиви снимки. Отделете си време да седнете и да се полюбувате на природата. Наистина е невероятно място и бях изключително доволна, че се отказах от посещение на Въжения мост и случайно намерих тази красота.

За жалост нямах време да посетя още забележителности около Кърджали, но съм набелязала пещера Утробата и Меандрите на Арда. В региона се намира и Дяволският мост, който е интересно място.

Разходката е подходяща за хора с малки деца или такива, които не са много активни физически. Ако търсите още идеи за разходка в Южна България можете да прочетете и другите ми статии тук.

(Visited 261 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.