Брюксел – шоколадовата столица

Трябваше ми доста време, за да реша да напиша тази статия. От цялото ми преживяване в Белгия, като че ли столицата беше мястото, което най-малко ме впечатли. Но сега когато се завръщам към спомените и снимките, се замислям, че всъщност забележителностите на Брюксел не са никак малко. Основната грешка, която допуснах в пътешествието си из тази интересна страна беше, че оставих столицата за последния ден. Предполагам вече сте чели статиите ми за Гент и Брюж и можете да си представите колко много бях запленена от тези два града. След тях е напълно нормално всеки следващ да бледнее.

Имах само един ден на разположение, за да разгледам

забележителностите на Брюксел

Гран Плас

Първото място, което посетих беше Гран Плас – най-големият и известен площад в града. Когато застанах по средата и започнах да оглеждам сградите, които са около мен, се чудих как може да съществува толкова красива архитектура.Не случайно Виктор Юго нарича този площад най-красивия в цял свят. Едната сграда е на кметството. Строежът и започва през 1402 година и завършва през 1455 година. Срещу тази приказна сграда се намира така наречената Къща на краля, която сега е музей.

Едно от любимите ми кафета е Starbucks и точно на този площад, това е мястото за кафе с най-красива гледка. Просто седиш, пиеш си кафето и наблюдаваш този архитектурен шедьовър около теб.

Статуята на Еверард Серклаес

В една от уличките, под фасадата ще видите хора, чакащи на опашка, за да се докоснат до статуята на Еверард Серклаес. Наричат го и „Спящият рицар“. Поверието гласи, че ако помилваш ръката му и си пожелаеш желание, то ще се сбъдне.

Манекен Пис

А когато продължите по тази улица ще стигнете до една от най-известните статуи в града – Манекен Пис или както го знаем ние Пикаещото човече. За да намерим може би най – известната от  забележителностите на Брюксел, ни трябваха около 30 минути и когато най-накрая стигнахме до нея останахме доста разочаровани – наистина е ужасно малка. Аз съм родена в Стара Загора и в градската градина има чешма, до която има статуя на Пикаещо момченце и смея да твърдя, че е доста по-голяма и хубава 🙂 За да стигнем до това място, минахме през други улички и се изгубихме. Но понякога е хубаво да се изгубиш, защото преоткриваш нови неща. Ето това е снимка от пазар, на който попаднах. На него хората продаваха най-различни вещи – картини, стари плочи, свещници и какво ли още не.

А след това се натъкнах на мястото, на което се събират местните скейтбордисти. Доста интересно и различно е.

Кралският дворец

Другото място, което трябва да посетите е Кралският дворец. Много е красив отвън. Лятото има и период, през който може да бъде посетен и отвътре, но ние нямахме този късмет. Срещу него има парк, в който може да се поразходите и насладите на природата му.

Съдебната палата

Следващото място за посещение е съдебната палата. Огромна и внушителна сграда. За жалост беше в ремонт и не можахме да и направим красива снимка, но си заслужава да бъде видяна. До нея има виенско колело, на което можете да се качите и да видите Брюксел от високо. Аз посетих града в края на октомври месец и беше доста студено, за това реших да пропусна тази атракция. Но от хълма, се открива красива гледка към целия град, така че не е нужно да се качвате на колелото, за да го видите от високо.

Кралската галерия Сен Юбер

Сега в нея се помещават кафенета, ресторанти и магазини, на едни от най-скъпите марки. Интересно е да се види, напомня ми на галерията на Виктор Емануил, но ако трябва да бъда честна не е по-красива от нея.

Пеещият часовник

В близост до гарата, ще видите хълмът на изкуствата. Там е идеално място за малко отдих, да се насладите на гледката около вас и на красивите цветя. Дори и октомври месец беше приятно място за почивка. Точно на това площадче ще видите и сградата, на която има часовник. На всеки кръгъл час малките фигурки, които са около часовника започват да танцуват на фона на музика. Беше ми доста трудно да намеря часовника и почти се бях отказала. Но точно когато щях да си тръгвам от площата чух музиката и така успях да намеря тази интересна атракция в града.

Атомиума

Това е една от основните забележителност в Брюксел, но след толкова посетени места за три дни, реших че нямам желания да прекосявам града, за да стигна до тях и да си направя една снимка. Когато се качите на хълма на изкуствата, гледката към града стига и до тях, така че ги видях поне от далеч.

Църквата Нотр Дам

В нея е разположена кралската крипта. Посещението е ограничено и има специални дни, в които може да я посетите.

Освен основните забележителности, когато се разхождах из града забелязах, че много от сградите имат по нещо интересно, с което да се отличават една от друга. На едни имаше красиви графити, които бяха като истински, на други бяха закачени истински колелета по цялата фасада. Хубаво е когато виждаш различна форма на артистичност. Понякога такива малки детайли, могат да ти оставят незабравимия спомен за града. Защото в един момент историческите сгради и архитектура ти дотежават, но когато видиш нещо свежо и различно, то се запаметява в съзнанието и остава спомен. А статуите в този град изникват от всеки ъгъл. Освен пикаещото момченце, разбрах че има и пикаещо кученце и момиченце, но тях не ги видях. Но пък се натъкнах на тези интересни екземпляри.

                       

Белгийският шоколад

А шоколадовите изкошения дебнат от всеки ъгъл. Голяма част от магазините за шоколад са на самите производители и можете да си купувате на грамаж. Дори може да се прави микс от различни парченца. Всеки магазин е отделен свят – много различна аранжировка, различен стил, но всички са много примамливи.

Успях да видя всичко това само за ден. Така че ако имате повече време можете да отидете и до сградата на Европарламента, Триумфалната арка, някой от парковете в града. Освен задължителното ядене на гофрети, пържени картофки и шоколад, опитайте и бирата им. Наистина е много хубава. Забележителностите на Брюксел има какво да ви предложат.

За три дни успях да се насладя максимално на Белгия и останах очарована от страната. Има още няколко града, които съм си набелязала и се надявам да успея да посетя.

 

(Visited 94 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. AffiliateLabz 23/02/2020 at 18:10

    Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

    Reply
  2. Pingback: Вълшебният Брюж - там където приказките оживяват

  3. Pingback: Гент - завръщане в Средновековието, чрез замъкът на Графовете

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.