Екопътека Бяла река – разходка с живописни гледки

Снеговете се разтопиха и започваме да търсим маршрути за разходка. Екопътека Бяла река е идеален вариант за еднодневна лека разходка, изпълнена с живописни гледки.

Как се стига до екопътека Бяла река ?

Екопътека Бяла река се намира до Калофер, в красивата Стара планина. От Пловдив е на около 70 км, а от София – на около 200 км. Когато пристигнете в Калофер в началото ще видите табела за манастир Рождество Богородично  (мъжки манастир) . Завивате наляво и следвате пътя. Карайте бавно, защото когато свършат къщите, ще видите табели. Едната сочи пътя към местност Паниците, а другата – за манастира и екопътеката. Завивате наляво и тръгвате по пътя, който е асфалтов, повече приличащ на черен.

Ще карате по него около 6 км. На места има много малки табели, които ви показват, че се движите в правилна посока. Пътят е наистина много разбит и ако сте с ниска кола трябва много да внимавате. Можете да оставите колата си на манастира, а можете и да продължите още малко, за да я оставите точно на входа на екопътеката.

Информация на екопетеката

(информацията е взета от информационната табела на екопътека Бяла река)

Дължината на пътеката е 1830 м.

Дължина в крачки: 3724

Надморска височина в началото: 540 м.

Надморска височина в най-високата точка: 630 м.

Денивелация: 60 м.

Брой дървени мостове: 8

Продължителност: около 2 часа

Маршрутът

Пътеката започва леко. Има два маршрута, по които да минете. Тя е кръгова и можете да я обиколите цялата, а ако не искате –  можете да се върнете по средата. На едно място има табели, които сочат и в двете посоки и точно там можете да се върнете. Моят съвет е опитайте се да я минете цялата, не е особено дълга. Ние я преминахме дори за 1.30ч.

На места има много стъпала, които да се изкачват и е малко стръмно, но дъщеря ми, която е на 4 се справи. Мостовете са в добро състояние, така че няма за какво да се притеснявате.

Гледките по пътя се невероятни. Има една или две панорамни площадки. Има и места, на които можете да си направите пикник, защото има дървени навеси.

Посетих екопътеката през април и нямаше много хора. Имайте в предвид, че лятото през почивните дни е доста натоварено и буквално има тълпи от хора.

Природата все още не се беше събудила изцяло от зимния си сън, но пък реката е много пълноводна и красива. Водопадите в този период на годината са приказни.

На много места по пътеката има табели, които са направени в игрови формат, за да са интересни. На тях има информация за животните и растенията в региона. Направена е интересна за най-малките.

Ако трябва да съм искрена на мен също доста ми допаднаха тези малки детайли, защото с разходката, можем да се и образоваме. Личи си че са вложени средства в това пътеката да е приятна и забавна.

Надявам се да оправят и пътя, защото доста хора се спират да я посетят поради тази причина. Лятото има повече зеленина, всичко е разцъфнало и много красиво. Но смятам, че и сега природата показа своя чар и Стара планина напълни душата ни с красивите си гледки.

Ако посещавате пътеката през лятото, задължително си вземете слънцезащитен крем, защото на голям участък няма сянка и можете да изгорите.

За кого е подходяща екопътека Бяла река

Смятам, че трудността не е голяма и е подходяща за всички възрасти. По пътя срещнахме възрастен човек, който се справяше доста добре. А моята 4 годишна дъщеря тичаше нагоре по пътеката.

Ако сте с по-малки деца, имайте в предвид че на някои от мостчетата, стъпалата са на по-голямо разстояние и е малко страшничко за тях. Но го минават без проблем, когато има кой да им помогне.

Още идеи за разходки в региона

Препоръчвам ви след разходката да отидете в заведение Бяла река, което се намира на около 5-6 км. от Калофер, по пътя за Карлово. Има прясна пъстърва и е едно от любимите ми места за хапване.

(Visited 1 763 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.