Един уикенд в Поморие

Ах, морето … Когато си мислим за морето, почти винаги го свързваме с най – топлите месеци от годината, излежаване на плажа по цял ден и събиране на тен. Аз обаче свързвам морето със съвсем различно нещо. Ако трябва да избирам между море и планина, в по-голямата част от случаите ще предпочета планината. Но морето извън сезон за мен е едно от най-романтичните и приятни места, на което може да прекарате уикенда си. Ще ви разкажа кои забележителности в Поморие посетих и как го съчетах със страхотна почивка.

Поморие се намира на около 20 км. от Бургас. Този град е останал в съзнанието ми от както съм била малка, защото доста лета прекарвах там. Сега със сигурност не изглежда по – същия начин както тогава, но ще споделя с вас любимите ми места и се надявам да ви вдъхновя да ги посетите, когато имате път към морето.

Кои забележителности в Поморие да не пропуснете

Тракийска куполна гробница

Въпреки, че многократно съм ходила в Поморие, едва миналата седмица за първи път посетих Тракийската куполна гробница. Мястото е изключително интересно. Гробницата датира от 2-4 в. Реставрирана е през 1958 – 1959 година. Интересното за нея е, че е четвъртото най – енергично поле в България. Смята се, че е била древна астрономическа обсерватория. Човекът, който продава билети ми разказа доста за мястото. Много приветлив и мил човек. Обясни ми също така, че гробницата е античен генератор на енергия, в която само посветените тракийска и римска аристокрация са имали достъп. Препоръчвам ви да посетите мястото.

следи от стъпала, които са водили към върха на гробницата

Гробницата се намира до Поморие, по пътя към Бургас.

Манастир св. Георги

Случайно попаднах на този манастир, докато карах из града. Оказа се също много интересно и специално място. Манастирът е основан от гръцки колонисти през 7 в. По – късно, когато турците нахлуват в България, той е бил разрушен.

В края на 8 в. на това място се заселва турчинът Селим Бей, като създава чифлик. Има предание, според което е боледувал от неизлечима болест. Една нощ сънувал, че в двора, където живее, има чудотворна вода. На сутринта решава да разкопае мястото. Така намира мраморен барелеф на св. Георги, който днес се намира в аязмото на манастира. Точно на това място започнала да извира вода, благодарение на която се излекувал. След това чудо, решил да покръсти себе си и цялото си семейство. Така приели християнската вяра. След време, когато жена му починала, той станал монах и дарил целия си чифлик, голям 3800 декара, на манастира. През 1856 г. е построен новият храм, който се вижда днес. Под купола на манастира се намира чешмата, в която тече лековитата вода и от която можете да си налеете.

Архитектурен резерват „Стари поморийски къщи“

Освен всички останали забележителности, Поморие има и своята стара част, която се намира до брега на морето. Тук могат да се видят няколко къщички, които са построени през 19 в. и в момента са частна собственост. Не очаквайте голяма част на стария град, подобен на Несебър или Созопол, но и тук си има своя чар. Къщите са много китни и красиви, и докато се минава по калдъръмените улички, се усеща много приятна атмосфера.  До тях се намира и храма „Преображение господне“, който е построен през 1765 г. и е най- старата сграда в града. Само тази част от града е оцеляла след пожара през 1906 година.

Поморийското езеро

Най – известното за него е, че дъното му е покрито с черна кал, която помага за много здравословни проблеми. До него се намира и Музеят на солта.

Къде да отседнем в Поморие?

Посещението ми в Поморие беше по покана на Гранд хотел Поморие.  

Въпреки, че бях в хотела като техен гост, всичко което пиша в публикацията си е обективно.

Хотелът се намира на брега и е със страхотна гледка към морето. Построен е мост, който прави достъпа от хотела до плажа много лесен. А двора на хотела е много приятно място, на което да се разходите, или просто да седнете на люлката и да се любувате на зеленината около вас.

Стаите са със страхотен изглед към морето. А какво по-хубаво от това да се събудиш, да отвориш вратата на терасата и пред погледа ти да се открие безкрайната шир на водата.

Имах включени закуска и вечеря. Не съм от хората, които закусват, но как бих могла да устоя на изкушенията, които се предлагаха. Много вкусни мекички и пържени филийки.

Време за хобита

Първият си ден бях отделила за посещение на основните забележителности в Поморие. Точно за това едва последния ден се разходих повече из хотела и попаднах на две стаи, които съжалих, че не съм открила по-рано. Едната е библиотеката. Както всички вие знаете, аз съм пристрастена към библиотеки и книги. Когато влезнах и видях всички тези книги на лавиците и тези меки и удобни дивани, ми се искаше да остана там с часове. Изключително приятно, комфортно и спокойно място.За първи път попадам на библиотека в хотел и останах много очарована от мястото, което са създали. Поздравявам ги за това романтично кътче. Мисля, че даже ми стана любимо и дори прекрасното СПА не можа да ме изненада толкова.

А следващото място, на което попаднах ме върна в годините, в които доста ходих да играя джаги. Но тези бяха доста по специални и с удоволствие изиграх една игра. Ако трябва да съм честна и за това място ме хвана яд, че не го видях по-рано. Доста игри щях да изиграя там.

СПА Зоната

След четенето на книги и играта на джаги е нормално да имам нужда от релакс. Е, СПА зоната на Гранд хотел Поморие е наистина прекрасна. Има много неща, които не съм виждала по други хотели. А най – специалното място, което трябва задължително да се посети, е соленият басейн с минерална вода от извор Поморие. Водата помага за много здравословни проблеми. Аз за жалост имам дископатия и прекарах 20 мин. в басейна (толкова се препоръчва да е престоя).

Солната стая също е подходящо място, в което да релаксираш. В Пловдив се канех да посетя подобни солни стаи, но така и не можех да отделя време. Е, тук поне най – после се насладих и на нея.

Не съм от любителите на СПА процедурите и зоните, но наистина останах очарована от голямото разнообразие, което предлага хотела. Прекарах почти два часа в тази зона, което за мен си е направо рекорд, но истината е че ми беше доста приятно и отново бих се върнала и бих отделила повече време. Малко съжалявам, че не пробвах калните бани, които смятам, че задължително трябва да посетите. Все пак това е така да се каже запазената марка на Поморие. Но винаги е хубаво да оставяме нещо и за следващото посещение, нали така ?:)

След релакс зоната, се качих в стаята, за да си почина от почивката, така да се каже и да приготвя своят багаж, за да се прибирам в Пловдив. Въпреки, че въобще не исках да напускам комфортната си стая и удобното легло.

 

След този приятен уикенд край морето през октомври, ви препоръчвам и вие да отидете, за да разгледате красивите забележителности в Поморие и да се насладите на удобствата и приятната атмосфера, която предлага Гранд хотел Поморие.

И не забравяйте да се насладите на залезите край морето, защото това са едни от най – красивите гледки, които може да видите някога.

 

(Visited 539 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: 11 забележителности по Северното Черноморие

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.