Армения – запознайте се с Кавказ – част I

Преди броени дни се завърнах от моето пътешествие в Ереван и цяла Армения и имам да споделя наистина много неща. Точно за това ще направя и своят разказ в две части, за да мога максимално да ви дам информация, ако решите да посещавате тази дестинация. А и се надявам нещата, които ще ви разкажа, да са ви интересни и приятни, както и полезни. Целта на пътешествието ни беше работа, но решихме да съчетаем полезното с приятното и да обиколим и опознаем страната. За десет дни успяхме да видим почти всичко, с изключение на Нагорни Карабах. Останах изненада колко много неща могат да се видят и колко е интересно.

Първо започвам с пътуването до там

Летяхме от София до Ереван, с прехвърляне през Атина. Има и доста добри оферти през Истанбул, а ако искате можете да го съчетаете и с Грузия, като самолетните билети са по-изгодни, а от Тбилиси до Ереван е около 5 часа с влак или такси (казаха ни, че едно такси излиза около 60 евро).

Къде отседнахме?

След като пристигнахме се отправихме към апартамента, който наехме от AirBnb. Мястото не беше лошо, около 20 мин пеш от центъра, но в малко криминален квартал. Бяхме на 9 етаж, но в такъв асансьор не се бях возила никога – сигурно беше на 50 години и беше винаги екстремно изживяване пътуването в него. Но всичко това си заслужаваше, защото когато сутринта се събудихме и видяхме през прозореца великият Арарат, който почти беше открил своята величественост, всичко това беше забравено. Тогава разбрахме защо мястото имаше такъв висок рейтинг.

гледка към Арарат от Ереван

Какво да видим в Ереван

Първият ни ден протече доста спокойно. Понеже съпругът ми е от Ереван, бяхме цял ден с роднини. Вечерта излязохме на нощна разходка, която беше едно страхотно запознаване с града. Вечерно време този град не спи. Хората започвам да излизат след 9, навсякъде е осветено. По центъра е пълно с полицаи, така че можете да сте спокойни. Честно казано не изпитвах напрежението, което в Европа през последните години. Някак си се чувствах по-сигурна. По улиците няма мръсотия, всичко е чисто и подредено. Аз останах изключително очарована. Мислех си, че ще ни посрещне град, който е спрял в средата на 90-те години. Но нищо подобно. Постоянно се инвестира в нови фонтани, забележителности, подобрения, които да привличат повече туристи.

Каскадите и паркът пред тях в ЕреванКаскадите и паркът пред тях в Ереван

Нощна разходка

Започнахме своето запознаване с града от Каскадите. Препоръчвам ви да ги посетите и през деня и вечерта, защото атмосферата е коренно различна. Вечерно време отгоре може да се види как свети целият град и колко е оживен. А през деня, ако имате късмет, както ние, може да се насладите на несравнима гледка към величествен Арарат. След това разходката ни продължи покрай Операта, от там по пешеходната зона, която е доста приятна. Площад Република в Ереван

Площад Република е едно от любимите ми места за посещение по тъмно – големи сгради, красиво осветени фонтани, които танцуват под звуците на страхотна музика

.

След това преминахме покрай парк Шахумян, в който през 1968г. откриват 2750 фонтана, по случай 2750 годишнината на Ереван.

Да, наистина този град е доста стар. Когато продължихме по улицата попаднахме на една от най-новите забележителности.

Точно преди месец е открит нов парк, който е един от най-забавните атракции в момента. Цялата улица е пълна с фонтани, които вечерно време са осветени с различни цветове, навсякъде има забавни статуи (мисля си че Армения е страната на статуите, буквално изскачат от всякъде). Естествено от България тръгнахме с дъждове и беше логично, че там ще ни посрещнат със същото. По средата на разходката станахме вир вода и се наложи да се качим на метрото, което затваряше след броени минути. За този техен транспорт бих казала, че също е доста добре уреден, чист, и адски евтин. Билетът излиза около 40 стотинки.

Тази разходка мога да я правя всяка вечер. Навсякъде има пейки, на които можете просто да поседнете и да се насладите на атмосферата около вас. Не знам от къде я намират цялата тази вода, за да пълнят всички фонтани в града, но мисля че не съм виждала друго такова място.

Какво да посетим?

Архитектурата в Ереван е почти еднаква навсякъде. Особено в централната част ми направи впечатление, че всичко има червеникаво-кафяв цвят.

Материалът, от който са построени сградите е туф и придава доста приятна атсмосфера на града.

Освен, че направихме тази разходка, която споменах, и през деня, решихме да посетим и зоо градината. Тя е разположена на доста голяма площ, за жалост част от животните се бяха скрили. До сега не бях виждала черен лебед, наистина са доста красиви.

Паркът е много голям и разпръснат, и всъщност докато си обикаляш виждаш животните. Не бих казала, че клетките им са малки. Смятам, че са направили добри условия за животните. А също така се вижда, че постоянно инвестират в подобрения и разширения. Има доста кътчета за децата, така че ако бяхме с Ники със сигурност щеше да бъде много щастлива там.

Една от забележителностите на Ереван е паметникът, посветен на геноцида. Той е малко по-отдалечен от останалите забележителности в центъра, за това до него може да се стигне с такси. паметник на Геноцида в Ереванпаметник на Геноцида в Ереван

Но смятам, че е едно от местата, което задължително трябва да се посети. До него има гора с борчета, като всяко едно е подарък от различни държави. Видях и нашето, което е дарено от президента Първанов.

От къде да си купим сувенири?

За да накупите сувенири, подаръчета и т.н. ви съветвам да посетите пазарът Вернисаж. Правят го всяка събота и неделя, и голяма част от нещата са ръчно правени. Може да намерите от магнитчета, до ръчно рисувани кашмирени шалове, сребро, бижута с естествени камъни и какво ли още не. Смятам, че е доста интересно място, защото могат да се намерят много различни и напълно традиционни арменски символи. Понеже нашето посещение беше през юли, когато е наистина много горещо, ви препоръчвам да посетите пазара преди обед, защото след това е страшно. А той е наистина огромен и има доста неща, които ще ви впечатлят.

Какво още да видим в Ереван?

В парка срещу пазара, се намира храмът св. Грегорий Илюминаторът. Той е открит през 2001 година и е един от символите на Ереван. Известен е с това, че когато са правили първата сватба в него, булката е ужилена от скорпион и умира.

храмът св. Грегорий Илюминаторът в Ереван

В последния си ден съвсем случайно намерих един от най-приятните паркове, които съм виждала. Естествено и в него беше пълно с фонтани, но впечатление ми направиха всички фигури на животни, които са направени от зеленина.

 

Всички деца, които бяха в парка не спираха да се снимат с тях, за това аз не можах да се докопам да си направя снимка, но поне успях да им направя по един кадър.

Армения – първата християнска държава в Света

Не знам дали знаете, но Армения е първата страна, която официално е приела християнството като религия. Точно за това не се учудвайте, че следващата статия, която ще напиша, ще е за посещението на едни от най-старите им храмове. Но в сърцето на столицата се намира единствената джамия в страната – Синята джамия. Синята джамия в Ереван

През годините е имало период, в който Армения е била под Персийско владичество, и това е единствения запазен храм от тогава. Наистина като архитектура е много красива, а паркът който се намира в нея е място, в което хората търсят спокойствие от лудницата в града.

А това са малко снимки от площадът на Републиката.

площадът на Републиката площадът на Републиката

Каскадите и паркът пред тях

Каскадите и паркът пред тяхКаскадите и паркът пред тях Каскадите в ЕреванКаскадите и паркът пред тях в ЕреванКаскадите в Ереван Каскадите в Ереван

Пешеходната зона на града.

Пешеходната зона на Ереван

Както споменах, навсякъде има статуи. Това е статуята на четящи човек. Изграден е от буквите на различни народи и е доста интересна и оригинална идея.

А с този младеж играем табла.

Цветята, които продават са много красиви и стилно аранжирани. Постоянно където и да ходих минавах и ги снимах и хората в един момент започнаха да ме гледат съжалително. Явно смятаха, че искам някой да ми купи цвете, а няма кой.

В единия парк около Каскадите, художници продават творбите си.

                 Красивата Опера

Преди да посетя Армения си мислих, че всичко ще е кич и няма да ми хареса особено. Ами не. Навсякъде е пълно с много стилни и приятни заведения, кафенета и спокойни местенца, където можеш да хапнеш, да пийнеш и да се насладиш на всичко около теб.

Истината е, че арменците са разпръснати по цял Свят, така както сме българите. Те дори обичат да се шегуват с това и казват : Света е нашия дом, а Армения нашият офис. Голяма част от тях живеят в САЩ, Франция, Англия. Направи ми впечатление, че голяма част от младите хора искат да живеят в САЩ и да сбъднат „американската мечта“. Точно и заради това е доста трудно пътуването в чужбина на гражданите на Армения. За излизане от страната им трябва изходна Виза, която често им бива отказвана, поради страх от емиграция на гражданите.

Голяма част от заведенията, които са в централната част на Ереван, са именно на арменци, живеещи в чужбина.

Трябва да ви предупредя за няколко неща в Армения:

 • С английски нещата се получават много трудно.

Ако искате да пътувате до там и да се разхождате, добре е да знаете руски. Колкото повече обикалям, осъзнавам колко полезен е този език, и дори се замислям, дали да не започна да го уча.

 • Пазете се от змии, отровни паяци и скорпиони

Наистина, това е най-големият ужас, който някога съм изпитвала. Докато се разхождаме по манастирите извън столицата, видяхме много отровна змия, за това наистина там не е шега. Посъветваха ни да не посещаваме паметникът на Геноцида по обед, защото тогава има доста змии, отворено пространство e и е много горещо.

 • Такситата са на много добри цени

Има приложение, което е подобно на Uber и може да е доста полезно. Но когато поръчаш колата ти се обаждат за потвърждение, за това наистина ако говорите руски, няма да имате проблем

 • Още от летището има оператори, които предлагат карти с интернет и телефон

На нас ни излезна около 20 лв с неограничен достъп до Facebook,instagram,viber и около 400 безплатни минути. Така че ако искате да не сте извън цивилизацията, от тази гледна точка, това е доста добро решение.

 • Задължително опитайте кайсии

Изглеждат по-различни от нашите, нямат този жълто-червен привличащ цвят, но на вкус са невероятно вкусни.

 • Хоровац

Това е ястието, на което ще ви мирише, където и да отидете в Армения – дори в някои манастири се носеше миризмата на току що печено месо. Слагат му специфични подправки и е наистина невероятно вкусно. Месото се овкусява с червен пипер, малко черен пипер, лук и рехан. Оставя се да престои така от няколко часа до денонощие, след което се изчиства от лука и рехана и се  приготвя на дървени въглища. В някои части на страната ги оставят да се накисне в коняк. Смятам, че дори и вегетарианец може да се поддаде пред тази вкусна миризма.

Надявам се тази статия да ви е харесала, да ви е станало интересно и да искате да научите още неща за моето пътшествие в Армения, защото се залавям да ви разкажа и за всички места, които обиколихме извън столицата, а повярвайте ми има какво да се види.

 

(Visited 710 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Искра Тодорова 02/03/2020 at 17:47

  С удоволствие ще чета част трета!

  Reply
  1. Sanya 04/03/2020 at 6:47

   да, мисля че вече е крайно време да я напиша. радвам се, че проявявате интерес и в най-скоро време ще ви зарадвам 🙂

   Reply
 2. Pingback: Забележителности в Армения, извън столицата и

 3. Pingback: Какво да посетим в Армения

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.