Приключение до Кадемлийско пръскало

Водопадите са едни от най-красивите творения на природата. За жалост периода, през който можете да се любувате на разцвета им, е доста кратък. Когато юли месец реших да организирам приключение до Кадемлийско пръскало, не бях сигурна че ще има достатъчно вода и се притеснявах да не остана разочарована. Но така или иначе бях замислила този поход и реших да не се отказвам. Също така и времето не беше в най-добрата си форма, но рискувах и си казах –  каквото стане.


Ако искате да гледате и забавното видео от приключението към Кадемлийското пръскало, посетете YouTube канала ми Sanya`s world


Откъде се тръгва за пътеката към Кадемлийско пръскало?

Пътеката за Кадемлийското пръскало започва от село Тъжа. То се намира на 170 км. от София и на 80 км. от Пловдив. Колата си можете да я оставите след последната къща на селото. От там започва и пътеката.

Колко време е прехода?

От края на село Тъжа до хижа Русалка пътят е около 1 ч. и 30 мин. Там може да направите почивка. От хижа Русалка до Кадемлийско пръскало пътят е около 1 ч. и 45 мин. Но ние вървяхме доста бързо. По табели го дават около 2.30 ч. Всичко зависи от темпото. Маркировката е много добра и има табели на всеки разклон. Няма как да се изгубите. На няколко места има чешми, така че имате възможност да си налеете вода, ако останете без такава. Но те са между хижа Русалка и Кадемлийско пръскало

Степен на трудност

Първата част от прехода – от с. Тъжа до х. Русалка е по-трудната част. Там има денивелация, която на моменти е голяма – общо 540 м., разстояние -5.10 км. А теренът от хижата до самия водопад е път, по който минават и коли. Буквално вървите по черен път, без каквато и да е денивелация – общо около 75м., разстояние – 8.30 км. Смятам, че маршрутът е подходящ за всеки. Важното е да имате добри туристически обувки. Щеки не са ви нужни. Аз ги носех, но така и нямаше места, на които да ги използвам, по скоро щяха да ми пречат. На връщане от хижата до нас чухме стъпки от тежко животно и предполагаме, че беше сърна. Хубаво е докато сте в планината да си говорите по между си на висок тон, за да може да избегнете случайна среща с някое животно.

Преходът възможен ли е за 1 ден?

Отговорът ми е категорично – ДА. Но всичко зависи и от вашето темпо. Защото общо отиване и връщане е около 8 часа. Като трасе е около 28 км. Със сигурност може да бъде направено за ден, но бих препоръчала да пренощувате в х. Рускалка ако имате свободни два дни. Така ще се насладите напълно на природата и мястото. А и няма де се съобразявате с време и да бързате.

Намира се на 1110 мнв. Повечето стаи в хижата са двойни. Има обща баня и тоалетна, които са в много добро състояние. В хижата има и интернет и можете дори да работите от разстояние.

Преходът подходящ ли е за деца?

Пътят от х. Русалка до водопада е лек и е подходящ за деца. Но до самата хижа, заради денивелацията, не препоръчвам да тръгвате с малки деца. И аз мислех да отида с Ники, но приятели, които са били там ме посъветваха да не го правя и със сигурност са били прави. Ако не искате да вървите има опция за наемане на джип от село Тъжа, който да ви закара до водопада и хижата. Но това е вариант, който е подходящ за трудноподвижни хора или малки деца. Все пак идеята е да отидем в гората и да се разходим, нали?

Водопадът

Гледката е невероятна. Както си ходиш по пътя, изведнъж зад един завой се открива величествена гледка. Кадемлийското пръскало с цялото си величие се изправя пред теб и оставаш без дъх. Въпреки дългият преход, разбираш защо си тръгнал и че си е заслужавало. Аз се покатерих по едни скали точно да самия водопад. Беше малко опасно и трудно, но исках да го видя от максимално най-близо. Под водопада има и пейка, на която можете да поседнете и да си починете.

Идея бонус за посещение в региона

След като стигнете до колата си, която сте оставили в края на село Тъжа, може да отделите време и да посетите Тъжанското ждрело. Това е едно уникално място, чиято гледка буквално ще спре дъха ви. Бих казала, че може напълно по красота мястото да се сравнява с гледката към водопада. Ако сте ходили повече по Стара планина, знаете че тя не е особено скалиста. Гледката на Тъжанското ждрело обаче е уникална. Скали, които са толкова нетипични за този регион. Определено си заслужава да бъде видяно и ще съжалявате, че не сте го напривили докато сте били в региона.

За да стигнете до него може да питате някой местен в селото да ви упъти. Колата можете да я оставите до Вец-а в селото и от там има пътека, която обаче само местните си я знаят и е без обозначения и маркировки.

Други красиви водопади в Стара планина

Страната ни е пълна с невероятни красоти и последните две години посетих изключително интересни места. Друг красив водопад в Стара планина, който мога да препоръчам, е Видимско пръскало. Невероятен е. Когато тръгнах за този водопад, не очаквах че ще е толкова величествен. За жалост пътят до самият водопад беше затворен, заради опасност от падащи скали, така че му се насладих от разстояние. Но дори и така си заслужава да бъде посетен. Подходящ е и за хора с деца.

(Visited 3 209 times, 10 visits today)

4 Comments

 1. Анонимен 03/09/2023 at 14:10

  Съвсем спокойно може да се ходи и с малки деца.

  Reply
  1. Sanya 04/09/2023 at 11:15

   Здравейте,когато аз ходих, се движих пеш от селото до водопада. Маршрутът не е много кратък и всичко зависи от възрастта и подготовката на детето. Общо като маршрут се насъбира доста. Ако се движите с кола до хижа Русалка и от там сте пеш може би да. Но пак казвам – зависи от подготовката на детето

   Reply

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *