Приключение до Видимското пръскало

Винаги съм искала да посетя региона около град Троян и Априлци. Бях чувала, че природата тук е изключително красива. За това реших да си направя една октомврийска есенна разходка и най – после да посетя и тази част на България. Когато дойдох в Априлци си мислех цял уикенд да си мързелувам, да се насладя на тишината, спокойствието и безвремието. Но докато си стоях в двора на хотела, реших че ще разгледам в интернет какво има в околността за посещение. Така попаднах на водопад Видимско пръскало, който е третият по височина водопад в България. Въпреки, че не си бях взела туристическите обувки и екипировка, реших да направя разходка до Видимската екопътека.

Видимска екопътека

Екопътеката започва от квартал Видима на град Априлци. Трябва да стигнете с кола до ВЕЦ станция Видима, където можете да оставите колата си и да стартирате своята разходка. Пътеката е лека и много приятна и няма голяма денивелация. Маркировката е зелена, като след един определен участък става синя. Има само едно място, на което може да се зачудите на къде точно трябва да вървите. По целият път има много указателни табели. Дължината е около 6 км. в посока, а като времетраене отнема около 2 часа до площадката, от която може да се види водопада. Цялата пътека върви успоредно по река Пръскалска.

Екопътеката е разположена в резерват Северен Джандем, част от Национален парк Централен Балкан. Местността е доста поддържана. Изградени са пет дървени моста, по които се преминава и са в отлично състояние. Освен тях има и две панорамни площадки, като от едната се открива изглед към реката, а от другата – невероятна гледка към Видимско пръскало.

Разходката

Докато се разхождате по екопътеката, ще се насладите на красива природа и успокояващия шум на реката. Според мен октомври месец е идеален за това място. Колорита, който създава есента, е неповторим. Вървейки, можете да се насладите на всички цветове на природата – зеленият мъх по големите крайречни камъни, червените, жълти и кафяви листа в краката ви и високите и тънки дървета, които покриват целия път до водопада. Предполагам, че тази растителност през лятото ще помага да се насладите на сянката под дърветата и хладината, която те създават.

Температурата беше около 13 градуса. Предните дни имаше доста валежи и на места пътеката се превръщаше в малко ручейче. Но най – положителното от всичко това беше, че нямаше други хора. Това лято обиколих много места по красивите ни планини, но някак си когато има много хора, е трудно да се усети атмосферата и спокойствието. Безвремието, което ме погълна, докато вървях два часа към водопада, беше невероятно.

На едно място има хубава беседка, на която може да спрете да си починете и да хапнете. Има специална табела, че риболовът е забранен. До беседката има и чешма, от която можете да си налеете вода за пиене.

Видимско пръскало

След около 6.4 км. от началото на пътеката се разкрива невероятна гледка към така величественото Видимско пръскало.  Не очаквах, че ще има толкова вода. Наистина ме заплени с височината и красотата си. След последното мостче, което преминах, има място за отдих с няколко пейки. Те са разположени точно до реката, като гледката е изцяло към водопада. Седнах на пейката и съзерцавах това величие на природата, чудейки се как може да бъде сътворено нещо толкова съвършено. Липсата на хора, наличието на пъстра природа и нежният шум на реката, направиха почивката ми наистина едно невероятно изживяване.

Водопадът е висок 80м. Той събира водите от три поточета, които извират от върха Юрушка грамада и седловината Пилешки полог. Тази година това е третият водопад, който посещевам в Стара планина – Райското пръскало (124.5 м.), Карловско пръскало(30м.) и Видимско пръскало . Но със сигурност мога да кажа , че последният ме впечатли най – много.

След тази панорамна беседка има пътека, която води до самият водопад, но в момента е забранена за преминаване. Хора, които срещнах по пътя ми казаха, че има много падащи камъни от скалите, като някои от тях са наранявали и туристи. Така че ако решите да ходите до водопада, препоръчвам да не рискувате. Дори и да не се докоснах близо до Видимското пръскало, гледката която се откри пред мен беше достатъчна, за да остави траен отпечатък в съзнанието ми.

Препоръки

Ако решите да се разходите по тази пътека, ви препоръчвам все пак да сте с туристически обувки. На места пътя е с много малки камъчета, които ако сте с неудобни обувки с тънка подметка, ще наранят краката ви. Също така си носете и дебели дрехи, защото разликата в температурата от Априлци до Водопада е около 6-7 градуса.

Обувките ми съвсем не бяха подходящи за поход в планината, но поне се сливаха с обстановката

Настаняване

Смятате ли, че с такава гледка сутрин, може да имате лош ден ?

Къщата, в която бях отседнала през уикенда ми в Априлци е вила Вербена . Избрах я случайно, стори ми се доста приятно място, а това че е построена през 1898 година ме заинтригува, и реших че искам да отседна точно там. Последните 2 км. до самото място са малко лош участък, но повярвайте ми – заслужава си. А и собствениците предлагат да си оставите колата в началото на пътя и да ви вземат с техен автомобил ако желаете.

Мястото е приказно. Дори много се чудех дали да го споменавам в статията си, защото е толкова красиво и спокойно, че не ми се иска да го разпространявам много. Но за да бъде почивката ви незабравима, смятам че трябва да го изберете (не съм правила реклама на мястото и наистина пиша за него просто защото се влюбих) .  Къщата не е голяма, има около 7-8 стаи. А собствениците са невероятни. Толкова са гостоприемни, че се чувстваш като у дома си. Храната в ресторанта е невероятна. Синът на собствениците в момента е готвач там и мисля, че ако бях останала още 3-4 дни, щях да си тръгна с доста килограми отгоре.

Тук хапвам френска лучена супа, която беше дори по-добра от тази, която ядох в Брюж

Дворчето е много приятно за почивка, а аз дори го използвах да поработя. Шума на Зла река допринася за лежерната обстановка и пълната релаксация. Със сигурност отново ще се върна там, дори този път за по-дълго (с риск след това да не мога да си влезна в дрехите).

Истината е, че за да си прекараме добре е важна не само обстановката, но и компанията. Може да се намираме на най- готиното място, но да не можем да почувстваме уюта, топлината и приятната атмосфера. Много се радвам, че такива места все още съществуват, пазят своята автентичност и карат хора като мен, да се чувстват благодарни за това, че са  ги намерили.

Още забележителности в региона

Троянският манастир e едно от  местата, които можете да посетите ако сте в региона. Дори е задължително да бъде посетен. Намира се на около 10 км. от град Троян. Много е красив, третият по големина в България. Основан е през 1600 година.  За жалост отидох точно в неделя, когато беше претъпкан с хора и някак си не можах да му се насладя така, както ми се искаше.

 

 Подходяща ли е Видимската екопътека за хора с деца?

Отговорът ми е категорично да. Въпреки, че не е кратък преход – около 13 км отиване и връщане, мога да кажа, че денивелацията е много лека и се усеща само на някои места, така че дори  и да сте с малки деца – ще се справят. Аз лично съжалих, че не взех почти 4 годишната ми дъщеря, но ако пак отида в региона, със сигурност ще посетим екопътеката заедно.

 

(Visited 1 387 times, 2 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: Водопад Кадемлийско пръскало - водната приказка в Стара планина

    1. Sanya 04/05/2022 at 11:42

      о да, и за него имам статия, със сигурност препоръчвам и него

      Reply

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *