Забележителности във Варна – градът с много лица

Варна – град на съкровища, легенди, аристокрация, архитектура, морски бриз и специална атмосфера. Варна – градът с много лица.

Когато чуем за Варна, обикновено си представяме море и плажове. Истината е, че никога не съм я възприемала само така. За мен е град, който може да се посети през всички четири сезона. Както не веднъж съм казвала, не съм най-големият фен на морето. Но морската столица ме плени от пръв поглед и винаги има какво да ми покаже.

През септември месец бях поканена от община Варна, по случай Международният ден на туризма. Бяха организирали страхотна програма за мен и още няколко пътуващи блогъри, като целяха да ни покажат поне една малка част от прелестите на града. Надявам се да успея да ви пресъздам цялото изживяване и да ви вдъхновя да я посетите не само през летния сезон.

Истината е, че страната ни крие много съкровища, които поради слаб маркетинг, не са много познати на нас самите. И съм наистина благодарна за това че пътувам из красивата ни България и успявам да разбера за невероятните места, които крие и успявам да ги споделя и с вас.

Забележителности във Варна за уикенд

(или какво да посетим, за да погледнем на Морската столица под друг ъгъл, не само като морска дестинация)

1. Римски терми

При предишните си посещения из Варна, дори нямах представа че само на метри от мен се намира най-голямата римска баня на Балканите и четвъртата по-големина в Европа. В древният град Одесос някъде около 2-3 в. сл. Хр., са били построени Римските терми, които са заемали около 7  хил. кв.м, а най-високата част се е издигала на около 20 м.  По това време на баните се е гледало и като на център на обществения живот и са били посещавани от едни от най-богатите сред обществото. Това е наистина едно невероятно място за посещение. Добре запазено, с голяма площ и разходката из него е като пренасяне във времето. Около него са построени нови жилищни сгради и е изключително интересно как древността и модерният Свят се преплитат в едно.

2. Археологически музей

Започвам от там, че не съм от най-големите фенове на музеите. Имаше период, в който пътувах много и за 1-2 години посетих едни от най-големите музеи в Света – в Ню Йорк, Лондон, Париж, Кайро, Рим. За това когато разбрах, че ще посещаваме археологическият музей във Варна, не бях особено въодушевена. Е, хората са казали, че когато не очакваме нищо, няма как да се разочароваме, но пък има как да бъдем очаровани. Точно това се случи и с мен. Бях възхитена !

С какво може да ни впечатли Археологическият музей във Варна?

Първо – сградата на музея е много красива.  Тук между 1898 г – 1954 г. се е помещавала Народната девическа гимназия. А от 1983 г. е превърната в археологически музей.

Второ – каква колекция само … Признавам, не знаех че най-старото обработено злато в Света, всъщност е Варненското !!! Състои се от около 3 000 елемента и тежи около 6 кг. Това е ценност не само от национално, но от световно значение. Освен това могат да се видят още хиляди ценности, които са намерени в околностите на Варна. Не предполагах, че този регион е така богат на история.

И третото, с което ме впечатли музея – той е толкова модерен и интерактивен, че не повярвах че се намирам в България. Изключително много се радвам, когато видя да се инвестира в култура и археология. През 2012 година, всички 2 хил. кв.м. са обновени и модернизирани. Цялата история е предоставена по интересен начин, с мултимедия, която би била интересна и на по-малките посетители (лично аз се вълнувах и възхищавах като малко дете).

Тази забележителност я отбележете като задължителна за посещение, защото си заслужава (пак казвам – не обичам музеи, и все пак …).

3. Морската градина

Морската градина е като емблемата на град Варна. Страхотно място за разходки в центъра на града, разположен по цялата крайбрежна алея. Тук можете да вървите с часове из красивата природа, интересните паметници, готините заведения и морска атмосфера. Можете да намерите развлечения за всички възрасти. На територията на морската градина са разположени зоопарка, делфинариума, обсерваторията, военноморския музей, природнонаучния музей и още много други интересни места.

4. Катедрала Св. Успение Богородично

Катедралата е също една от емблемите на град Варна. Строителството и започва през 1879 година и продължава шест години. Основният камък за строителството е положен от княз Александър I Батенберг. Проектът на катедралата е по модел на Петерховския храм в Петербург. Височината на храма е почти 48 м. Когато го посетих беше в ремонт и не можах да направя красиви снимки. Сигурна съм, че след реставрацията, ще е невероятна и отново ще запленява погледите на минувачите.

5. Квартал Таляна

Това е една доста специална част от град Варна. Част пълна с архитектурни шедьоври, аристократичен привкус и пътуване във времето. Всяка една сграда има своята история и какво да разкаже. Докато вървите по уличките просто обръшайте внимание на детайлите – малките детайли по сградите, различните архитектурни стилове, епохите от които идват. Това е наистина като едно пътуване във времето –  от старите гръцки къщи до аристократичния виенски стил. Ако имате слабост към архитектурата ви препоръчвам да си вземете гид, с който да направите обиколка на тази част от града. Ще чуете интересни неща почти за всяка една сграда, което е наистина невероятно.

6. Аладжа манастир

Скален манастир скрит до Варна. Звучи много интересно и вълнуващо, нали? Пълно с легенди и митове за скрити съкровища и монаси отшелници, това е едно място пълно с енергия и мистика. Посетих го за първи път миналата година, но тогава си признавам не бях с гид, просто с приятели и не почувствах мястото. Явно защото не бях чула историята му. За тук отново ви препоръчвам да използвате услугите на човек, който е запознат с дълбоката история на това свещено място. Той е един от най-известните  средновековни скални манастири по черноморието ни.

Нивата на манастира са две и са вкопани във варовикова скала. Никой не знае какво е било християнското име на манастира, това остава загадка и до днес. Има предположения, че може би манастирът е бил посветен на Св. Спас.А името “Аладжа“ е с персийско-арабски произход и означава “пъстър“. Когато са открили иконите и стенописите, които са от два слоя, първият от 11, а вторият от 14в, са били много пъстри, от това идва и името му.

Когато братята Карел и Хермин Шкорпил правят проучвания за мястото, те намират пръстен, който е датирал от 17в. За това и се смята, че може би мястото е било обитавано до тогава. А първите заселници тук са може би от 9 в.  Има легенда, че под манастира има подземен лабиринт, който е пълен със съкровища от други манастири и храмове, скрити от османците. Само игумена на манастира е знаел пътеките и къде точно се намират ценностите му.

На около 700 м. от това място можете да посетите и Катакомбите, а в самото начало се намира и музеят, в който можете да прочетете повече за историята на мястото и да видите макет на това, как е изглеждало то, когато е било обитавано.

 

Къде да хапнем и пийнем във Варна?

Едно от нещата, които най-много ми харесаха във Варна, са хубавите заведения. Имат много приятна обстановка с доста вкусни нещица.

За закуска

Ако искате да пиете хубаво сутрешно кафе и да закусите, 43.12 е вашето място. Също така Jasmin Coffee Roastery  e доста добро място за любителите на качественото кафе. Изпичат го на място и има голям избор.

За обяд

Едно от любимите ми заведения в града е El Kapan . Ако посещавате Варна през лятото е много приятно да седнете на масичките, които са буквално на пясъка, а вечер атмосферата е прекрасна.

За вечеря

Като цяло в града около морската градина и морска гара е пълно със заведения и смятам, че на което и да седнете няма да сгрешите. Аз посетих Mr Baba и останах доволна. Да не говорим за невероятната гледка на залеза, която хванах буквално без да искам.

За питие

Ако искате да пийнете нещо след вечеря, Tasting room e вашето място. Има изоболие от уиски и правят невероятни коктейли. Персоналът от своя страна е толкова любезен и може да ви даде съвети за това какво да пиете. Препоръчвам с две ръце това яко място и съжавялавм, че нямаме такова в Пловдив.

 

Забележителности около Варна за уикенд

Варна е град, който трудно може да бъде разгледан за един уикенд. Но ако успеете да видите основните забележителности и ви остане свободно време, препоръчвам ето тези места по Северното Черноморие. Северната част от България ми е любима. Има толкова много дух и специална атмосфера, че колкото и пъти да се връщам по този маршрут, винаги искам да посетя местата отново и отново.

 

 

(Visited 377 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.