Един прекрасен ден в района на Фотински водопади

Въпреки, че имахме три почивни дни, не можахме да се организираме за по-дълга и далечна разходка. Решихме да повярваме на прогнозата за времето, която доста ни излъга. Когато в събота сутрин се събудихме и видяхме, че вместо да вали, времето е слънчево и топло, веднага решихме, че трябва да прекараме деня си в планината. Скоро едни приятели бяха до Фотински водопади и ни разказаха, че мястото е доста красиво. Решихме да направим своята разходка именно до там.

Когато плануваш маршрути и си с дете на 2 години и 5 месеца, местата за разходка са леко ограничени. Поради факта, че детето ни е доста щуро и вече не иска да стои в ергономична раница, винаги търсим по-леки маршрути, които да са подходящи и за нея.

село Фотиново

Къде е село Фотиново?

Фотинската екопътека е именно такава. Село Фотиново се намира на около 25 км. от град Пещера, и на около 65 км. от град Пловдив. До град Пещера пътят е добре, но след това следват много завои, докато стигнете селото. До сега не се бяхме замисляли, че на малката може да и става лошо от път, за това препоръчвам на тези от вас, които са родители и не са ходили с децата си по път с толкова завои, да вземат някакви хапчета в случай, че им стане лошо. Също така явно винаги трябва да имаме и втори чифт дрехи, освен за децата, и за нас самите, мисля че се сещате защо. Когато на около 5 км от селото на Ники и стана много лошо и спирахме, честно казано предположих, че въобще няма да можем да направим никаква разходка. Но след като стигнахме, малката се освежи от чистия въздух и беше готова за нови приключения.

Как да стигнем до Фотинската екопътека?

Екопътеката започва в края на града. Спряхме колата си до една ферма и от там стартирахме разходката. Природата е просто уникална. Няма думи, с които мога да опиша тези високи дървета, които през май месец са в цялата си красота. Когато се съчетават по млади и по стари дървета, по светли и по тъмни, гледката става прекрасна.

невероятна гледка от село Фотиново
невероятна гледка от село Фотиново
Римското мостче в началото на Фотинската екопътека
Римското мостче в началото на Фотинската екопътека

Времето беше доста облачно на моменти, което правеше цветовете още по нереални – тъмно синьо нагрочено небе, прясна зелена трева, разцъфнали дървета и цветчета.

По пътеката постоянно има забавни табели, които да поддържат духа на туристите
По пътеката постоянно има забавни табели, които да поддържат духа на туристите

Пътеката е много красива и лесна за минаване.

Фотинска екопътека
Фотинска екопътека

За да бъде атмосферата още по-приятна, цялата пътека се движи по река Фотинска и през цялото време чувахме песента на птичките, шума на водата и шума на дърветата.

река Фотинска

Реално пътеката е дълга около 3 км. За време не мога да кажа, защото ние се спирахме, любувахме се на гледката, правихме си снимки, малката събираше камъчета и правеше жабки във водата, така че нашата разходка продължи в пъти повече.

река Фотинска
река Фотинска

Ако сте подготвени има доста места, на които може да седнете и да си направите пикник, но ние доста бързахме сутринта и нямахме време за такива приготовления.

Като трудност първите 3 км са изключително лесни.

река Фотинска

Много леко се получава изкачването, така че не е натоварваща и бих казала че е подходяща за всички.

река Фотинска
река Фотинска

Но последните 200 м. са най-трудни. За голям човек не бих казала, че е трудно, но с малката видяхме малко зор.

Водопадите

един от Фотинските водопади
един от Фотинските водопади

Общо Фотински водопади са три. Първият, най-високият, е в лявата посока, а другите два са по отделна пътека.

Хубавото е, че през цялото време по целият път има указателни табели, така че няма начин да се чудите кое в коя посока е. Първо слезнахме до най-високия водопад. Явно беше валяло предните дни, защото беше доста кално и хлъзгаво. Препоръчвам да си сложите туристически обувки, защото видях доста хора с маратонки и видяха голям зор на места.

Фотинските водопади

Изобщо препоръчвам тръгнете ли в гората, вземете си туристическите обувки. Никога не знаете какъв терен точно ви очаква, и по-добре да сте подготвени, от колкото да сте с новите си маратонки и да станат за хвърляне след това.

Фотинските водопади

След като видяхме първият от Фотински водопади, поехме пътеката в дясно, за да видим и останалите два. Тук обаче се върви доста повече време и е с голям наклон. За кратък период спускането е много.

Фотинските водопади

Фотинските водопади

Отново казвам ние видяхме малко зор, защото бяхме с дете на 2 год и 5 месеца, така че без нея не мисля, че щяхме да обърнем такова внимание на тази част от прехода.

Гледка към всичките водопади

След два от Фотинските водопади има гледка, която е малко по на високо и от нея се виждат и трите . Заслужава си изкачването.

спираща дъха гледка към водопадите
спираща дъха гледка към водопадите

Наистина това, което ще видите ще ви зашемети и ще ви зареди с много енергия, въпреки че ще изразходите и доста, за да достигнете до нея.

Фотинските водопади

По пътя имаше няколко чешми, на които можеше да си налеем вода. Това доста помага при евентуален проблем в планината, ако не сме предвидили количеството течности, които да вземем. За жалост не по всички екопътеки, на които сме ходили, има вода, за това тук ми направи впечатление и го споменавам.

След като приключите разходката и започнете своето завръщане обратно по пътя, ще забележите, че е много живописен и дори може да спрете на някои места с колата, за да се насладите на хоризонта и необятната природа, която ви заобикаля. В село Фотиново има и хотел, в който може да спите. Селцето е много малко, но красотата, която го заобикаля, положителната енергията и свежият въздух, които ще ви заредят, са огромни. Така, че ако все още се чудите дали да отидете – Фотински водопади си заслужават всеки един завой по пътя.

(Visited 497 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Да почувстваш свободата - Бекови скали и Червената скала

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.