Да почувстваш свободата на Родопите – Бекови скали и Червената скала

Началото на лятото е любимото ми време за планина. Въпреки, че напоследък постоянно вали,  това си има и положителни страни – природата е изключително зелена и свежа. Оценявам предимството да живея в Пловдив и да съм толкова близо до Родопите, защото когато и да реша да ги посетя – те са ми на една крачка разстояние. Обикалила съм почти всички забележителности в околието, но сега за първи път почувствах свободата на Родопите – Бекови скали и Червената скала.

Как да стигнем до там?

От град Пловдив скалите са на 50 км, което е около час път с кола. Пътят е пълен със завои след град Пещера, така че на места се кара доста бавно. Когато се стигне до с. Равногор, може да оставите колата пред църквата, която е до кметството. Там има голям паркинг и е най-подходящото място. Точно там има и заведение, от което можете да си вземете нещо за пиене.

Колко време да си отделим?

След като оставите колата,  пътят до Бекови скали е около 4 км.  Срещу паркинга има карта, по която можете да се ориентирате за цялата местност.Моето темпо на вървене не е много бавно, за това за около час изминах пътя в едната посока. Маршрутът е много лек, равен и е подходящ за всеки, дори и да не сте напреднали планинари. Дори бих казала, че е подходящ и за деца. Единствено трябва да сте много внимателни на скалите с тях, защото не е обезопасено. А красивото село Равногор е толкова запленяващо. Хората, които живеят там са големи щастливци, защото докато вървях в околността имах чувството, че се намирам в Швейцария с всички тези приказни гледки.

Приятна разходка

Пътят е лек и живописен. Особено след всички валежи напоследък, природата е наистина много свежа и приятна. Зелените треви, синьото небе и черните облаци, които бяха надвиснали, образуваха невероятна атмосфера. Аз се бях подготвила за дъжд, но имах невероятен късмет и дори към края на разходката небето се изясни и се появи слънцето.

Когато стигнах до Бекови скали гледката много ме впечатли. Язовир Въча беше буквално в краката ми, а Родопите го обгръщаха с красотата си. На това място можете да седнете да си починете, има също така и беседка, на която може да сложите багажа си и да хапнете на спокойствие.

На връщане след разходката до Бекови скали, продължих пътя си към Червената скала.

Как се стига да Червената скала?

За пътя до Червената скала като ориентир може да ви служи параклиса, който ще видите от дясната си страна на връщане от Бекови скали. Има табела, която ви посочва пътя. От табелата до Червената скала се стига за около 15-20 минути, като пътя отново е лек и приятен.

Когато стигнах до целта, бях запленена. Гледката ме впечатли много повече от колкото Бекови скали. А и самите скали са много по широки и има повече място, на което да си направите снимки, да седнете и да се любувате на красотата на природата или да си починете.

Не съм от най-смелите хора, но нямаше как да не застана на ръба на скалата и да запечатам тази красота в кадър. Чувството да виждаш това чудо на природата в краката си е неописуемо.

Като цяло доста по известна от двете местности е Бекови скали, но лично мое мнение е, че пътят до там си заслужава повече, от самите скали. За разлика от Червената скала, до която се стига много по-бързо, но пък е много по запленяваща.

Ако решите да посетите само Червената скала, от с. Равногор до нея пътят е не повече от 30 минути.

Тази разходка е идеална за половин ден, ако тръгвате от Пловдив или региона. За хората, които пътуват от по-далеч, бих ви препоръчала да го направите с нощувка и да ги съчетаете с Фотински водопади .

За тези от вас, които сте с деца – отново казвам самият маршрут е лек, не е стръмен, но трябва много да внимавате с децата, когато стинете до Бекови скали и Червената скала. Височините са огромни, а не е много обезопасено и не съм сигурна, че ще успеете да се насладите на красотата около вас, ако постоянно очите ви са към тичащите около вас деца.

 

(Visited 690 times, 1 visits today)

1 Comment

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.