Бачковски манастир и Резерват „Червената стена“

Въпреки, че не е лято и времето е студено, човек има нужда да се разхожда из природата. Случвало ли ви се е да се събудите  събота или неделя и да се чудите какво ще правите и дали отново ще скучаете. Аз се чувствам така почти всеки уикенд. Имам нужда да уплътнявам времето си и да знам, че съм усвоила максимално почивните дни. Въпреки, че в Пловдив има доста какво да се прави когато имаш свободно време – разходка по тепетата, стария град, гребната база, центъра или някой мол, човек има нужда от разнообразие. Едно от любимите ми места за бягство, което не е далеч от Пловдив, е районът на Бачковски манастир.

Намира се само на 30 км. от Пловдив и е едно от предпочитаните места на пловдивчани за разходка през уикенда. Голяма част от тях обаче идват само до манастира и си тръгват. А каква красота се крие точно срещу него. От тук започва резерват „Черваната стена“. Пътят е лек и е подходящ за разходка за всеки един. Ние бяхме с две деца на по три години, които се справиха почти до края на пътеката. По пътя има доста неща, които да се видят. Мястото е известно с красивия Бачковски водопад. Когато вчера го посетихме се учудихме, че има вода в него.

Последните три години винаги когато го посещавам няма и грам вода. Въпреки, че не е толкова пищен, колкото съм го виждала преди години, отново е красив и е прекрасно място за разходка. От манастира до него се стига за около 20 минути. До него има голяма поляна, на която лятото хората си правят пикници и се наслаждават на прохладата. Сега тя беше покрита със сняг. След още 20 минути ходене се стига до голямата поляна както я наричат.

От там гледката е прекрасна. Планината се вижда толкова добре и е едно от любимите ми места в тази част на Родопите.

Посещавала съм го във всички сезони и винаги ме грабва с красотата си. Като продължите разходката след около още 25 минути ще стигнете до малък параклис.

В двора му има два чинара, които са на над 300 години. След параклиса на около 5 минути ще видите постройка в скалите със стълби, изсечени в тях.

Това е пещерата, в която преди години е намерена чудотворната икона на „Св Богородица“, днес съхранявана в Бачковски манастир. Казват, че е била скрита в скалите, за да бъде спасена от пожарите по време на турското робство.

В деня след Великден всеки, който има проблеми и иска да се излекува, се присъединява към шествието и минава целия този път с иконата, която бива носена от доброволци. Казват, че не малко хора са били излекувани след като са се помолили пред нея.

След като се качите по стълбите и стигнете до пещерата не се връщайте по обратния път, а  продължете на горе. Пътят ще ви заведе до храмът „Св Архангел Михаил“. Можете да го разгледате и от вътре, красив е.

След като целта бе достигната, се върнахме обратно по пътя. Посетихме и двора на манастира, защото не бяхме идвали след ремонта.

Бачковски манастир e втория по големина в България, след Рилския.

Районът е много красив и който не го е посещавал го препоръчвам. Идеално място за еднодневна разходка. А призивът ми към хората с деца е – зимата също е подходяща за разходки. Лично аз смятам, че това до голяма степен ги възпитава, полезно е за тях и подсилва имунната им система. А ако вие сте любители на планината – няма нищо по-хубаво от това и детето ви да споделя тази ваша страст.

(Visited 459 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. SEO Service 31/01/2020 at 19:09

  Awesome post! Keep up the great work! 🙂

  Reply
  1. Sanya 02/02/2020 at 18:24

   thank you so much

   Reply
 2. AffiliateLabz 16/02/2020 at 3:07

  Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

  Reply
  1. Sanya 19/02/2020 at 9:43

   Thank you so much

   Reply

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.