„Фонтани на мълчанието“ от Рута Сепетис

„Фонтани на мълчанието“ от Рута Сепетис е книга, която ме накара да се замисля много за живота ни. Мислех, че е поредния любовен роман, но всъщност научих толкова много за Испания, по време на диктатурата на Франко. Освен, че е написана много увлекателно, тази творба разкрива грозни истини от испанската история.

Историята

Млад и красив американец от Далас, отива с родителите си в Испания. Целта на пътуването е сключване на голяма петролна сделка на баща му с диктатора Франсиско Франко. Даниел за първи път отива в страната, в която е родена и израснала майка му.

Въпреки, че животът му изглежда идеален и че има всичко каквото поиска, всъщност той не може да получи нещото, за което най-много копнее – да учи фотография. Баща му е решил, че Даниел задължително ще наследи семейния бизнес, и че няма да му разреши да губи времето си с правене на снимки.

Но младежът е амбициозен и е решил, че именно колоритния Мадрид е мястото, на което ще направи най-добрите си кадри и ще разкаже най-вълнуващите и истински истории. Но и самия той не очаква с какви съдби ще го срещне живота.

Красивата Ана е камериерка в хотела, в който отсяда американското семейство. Въпреки, че изглежда невинна и мила, тя крие своите тайни. Тя олицетворява живота на народа след Гражданската война и борбата му за късче хляб.

Съдбите им се преплитат и историята наистина е много интересна и трогателна.

Реални факти

Авторката Рута Сепетис прави проучване цели осем години, за да може да напише романа си. Съветвала се е с толкова много историци и хора, които са били свидетели на събитията от 1957г. в Испания. Аз лично не знаех нищо за диктатурата на Франко.

Признавам, че историята ми е слаба страна, но този роман разкри пред мен всички страшни неща, които са сполетели хората в този период. Цял един народ в рамките над 30 години е живял в постоянен страх и криене. Всеки със своите тайни и мечти за един по-добър и спокоен живот.

Във „Фонтани на мълчанието“, Рута Сепетис разкрива един от най-големите грехове срещу човечеството, по време на диктатурата – хиляди бебета са били откраднати от родителите им и са били давани за осиновяване на заможни семейства. Разбира се, това е ставало срещу огромни такси. През 2018г. се провежда първото дело за откраднато бебе в този период. Според последни проучвания в периода 1939 г. до края на осемдесетте години над триста хиляди бебета са били откраднати и продадени.

Книгата се чете много лесно

В романа има много реални факти и откъси от публикации на списания, речи на президенти и управляващи. Но въпреки това, се чете много леко и бързо. Аз си признавам, че накрая доста ме трогна и си поплаках. Писателката описва много добре всеки един момент и те потапя в атмосферата – независимо дали е най-романтичния момент или описване на най-грозните истини.

„Фонтани на мълчанието“ е както романтичен, така и исторически роман. Но след като го прочетете, ще осъзнаете колко щастливи сме, че живеем в свободно време и колко много неща трябва да ценим.

Ако искате да прочетете други предложения от мен за четиво, го направете тук

 

 

(Visited 127 times, 1 visits today)

Leave A Comment