Изхвърлени в Америка от Джанин Къминс

Мечтата за по-добър и спокоен живот е обладала милиони. От различни краища на Света, хората отиват в САЩ, за да постигнат своята цел – да сбъднат американската мечта. Книгата Изхвърлени в Америка от Джанин Къминс, издадена от издателство ICU,  е историята и гледната точка на тези, които оставят всичко, за търсене на по-добър и достоен живот.

Историята

Акапулко е бил един прекрасен град, в който хората са живеели сравнително спокойно, радвали са се на ежедневието, семействата, живота си. Но последните години ежедневието там е оцеляване, страх, криене. Наркокартелите завземат всичко и унищожават живота и мечтите на хората. Главната героиня Лидия има всичко от което се нуждае – прекрасно и умно дете, грижовен съпруг, собствен бизнес. Книжарничката и е мястото, в което се чувства спокойна и щастлива, сред всички тези книги и истории. Животът и се развива така, както е мечтала. Но истината е, че никога не знаем кога всичко може да се преобърне.

За миг тя губи всичко което е имала, с изключение на най-важното и милото и – синът и. От тук нататък вече животът такъв, какъвто го е познавала ще изчезне. Само за няколко минути от човек, който изживява своите прекрасни мигове, тя се превръща в такъв, който изживява най – големия си кошмар. Лидия разбира, че единствения начин да спаси нея и сина си е да се качи на влъка La Bestia – влакът на смъртта. Защото освен, че емигрантите го използват, за да минат всички 2333 км до така жадуваната Америка, много от тях загиват на него. А да направиш това кошмарно пътуване с малко дете – това е немислимо. Около половин милион човека оцеляват при това пътуване всяка година. А около 60 хиляди човека са изчезнали през последните 14 години в Мексико.

Това е история за силата на човешкия дух и за силата на любовта на майката. Защото няма по-силно чувство на света от това, да искаш да спасиш себе си и детето си, да се бориш за оцеляването на всяка цена.

“Пороят сякаш е бил сън. Кръговрат, мисли си Лидия. Всеки ден нов ужас, а когато всичко свърши, идва усещането  за сюрреалистично отстранение. Почти не е за вярване какво изтърпяха. Мисълта е вълшебство. Чавешките същества са вълшебство.“

Истински съдби

La Bestia – реални кадри от влака на спасението за някои, и на смъртта за други

През последните години сме засипани от информация относно имигрантите по Света – в Европа, Мексико, Сирия. Истината е, че те вече са просто една статистика, която съобщават по новините и всички ние сме някак си безучастни. Гледаме на тези хора просто като някакво число. А те имат своите съдби, проблеми, страхове, семейства. Тази книга разказва историята на личностите, какво точно ги е накарало да оставят всичко, да напуснат родината си и да търсят непознатото. Свикнали сме, че емигрант е мръсна дума и едва ли не това са хора, които идват в по-развитите държави, за да се възползват от благата и. Много малко от нас се замислят, че има причина, поради която го правят.

Изхвърлени в Америка от Джанин Къминс – художествен роман, по реални събития

Авторката Джанин Къминс е разказала много добре историята на хората. Защото това не е просто статистика, това са хора като нас – които имат деца, съпрузи, родители. Това са  хора, които са били принудени да бягат – едни от тях са гонени от наркокартелите, други искат да се реализират в по – добре развита държава, защото имат важни професии и искат да ги практикуват . До сега не съм чела книга, която да описва по-добре мъката, страданието, Ада, през който преминават тези хора.

Дори не мога да си представя колко силна психика трябва да имаш, не само за да оцелееш през този Ад, а и да продължаваш да живееш след него. Защото нещата, които им се случват на път за по – добрия живот са отвратителни. Част от тях губят човешкото, емоциите, усмивката си. И истината е, че ги разбирам и не ги виня. Когато понесеш всички извращения, болка, унижение – как да продължаваш да живееш стария си живот.

Препоръчвам ви да прочетете тази книга. Полезно е. Защото никога не можем да сме сигурни, дали няма да ни се наложи да поемем и ние по техния път. Свикнали сме да живеем в една донякъде сигурна държава. Не се и замисляме какво е по Света и какво търпят хората, как преминава ежедневието им. Вече се замислих колко трябва да сме благодарни, че сме се родили тук и то в мирно време. Защото живота се преобръща за части от секундата и единственото сигурно е тук и сега, в момента.

 

(Visited 97 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.