Духът на древността – Рим

Да се пише за Рим е трудно. Това е град, който съдържа толкова много история и красота в себе си, че е невъзможно да се пресъздаде с думи. Но все пак ще опитам да споделя с вас изживяването си.

На площад Навона

Въпреки, че посетих древният и вечен Рим за трети път, той отново успя да ме изненада. Имаше толкова много неща, които не бях виждала, а са си там от хиляди години. Не съм от най-големите почитатели на пътуванията през зимния период, но реших да изненадам баща си за рождения му ден. Или по скоро не бях от почитателите на зимните пътувания. Италия е идеална за посещение в този сезон. В края на януари градусите бяха между 5 и 10, което беше идеалното време за разходки. Въпреки, че през първия ден валя дъжд, това не попречи на преживяването.

Дърветата в Рим са невероятно красиви

Градът е много красив по време на дъжд и доста по различен.. Посещавала съм го и през пролетта и есента, но винаги е било пълно с хиляди туристи, което пречи на човек да се наслади на атмосферата и заобикалящата го история. Когато отидохме във Ватикана, за да си купим билети за посещение на купола на катедралата св. Петър, и нямаше нито един човек на гишето, чакащ за билети, аз бях в истински шок. Със сигурност бих направила и други пътувани през зимата, разбира се на дестинации, които са с положителна температура за сезона.

Не знам дали има човек по Света, който да не е чувал за поне една забележителност на Рим. Той е толкова известен и е като рекламната картичка на Италия. Въпреки, че в страната има много красиви градове, няма такъв, който да се сравни, дори и малко, с атмосферата на вечния град.

Още с пристигането си на гара Термини, започнахме своята обиколка. Първото място, към което се насочихме смятам, че е ясно за всички – Колизеумът. Да го описвам няма смисъл. При него не е толкова важна архитектурата, колкото възхищението, което носи. Сякаш цялата енергия, която е събирана през всичките години от построяването му, може да се усети. Нека не забравяме, че тук е бил един от центровете на Света. Именно за това градът е неповторим. Където и да се разхождаш има история, има остатъци от минали животи, култури, обичаи. Всички сгради са толкова внушителни, много от тях изключително запазени, че наистина е учудващо как са оцелели на всички природни катаклизми през годините.

Хотелът, който избрахме се намира на около 200 метра от Фонтана ди Треви, което е идеалната локация за хора, желаещи да видят максимума от града и то пеш. За два дни не сме използвали никакъв градски транспорт, а смея да твърдя, че нямаше забележителност, която да сме пропуснали в диапазон от 10-12км. За тези от вас, които се интересуват, хотелът се казва Residenza Antica Roma, малък е, но стаите са много уютни, хората са любезни, цената е идеална, а локацията перфектна. Ако сте от хората, които държат да си направят снимка на фонтана, без всички стотици хора около него, хотелът е идеален, за да станете рано и да сте от първите посетители /аз не бях от тях/. Най-далечната точка от забележителностите е Ватикана, и се стига за около 40 минути. Ние нямахме желание да се разхождаме из музеите, за това се насладихме на площада, а след това на величествената    катедрала.

Площадът на Ватикана

На една от площадките, водеща към купола на базиликата Св. Петър

Наистина е възхитително как е построено това чудо на архитектурата и то преди толкова много години, когато са липсвали модерните технологии. Докато се качвахме към купола, се насладихме на катедралата от върха и, и гледката е спираща дъха. Отвън човек не предполага колко е висока и огромна. Но когато гледаш всички хора, ходещи като малки мравки, си даваш сметка за великото постижение.

При хубаво време гледката от купола на вън е страхотна, защото се вижда голяма част от Рим. Най-хубава е гледката към площада, защото само по този начин може да се види целия. Също така се виждат и градините на Ватикана, които са много красиви.

Част от стълбището, водещо към купола, произведение на Микеланджело

Ако решите да се изкачвате до върха на купола, имайте в предвид, че стъпалата, които трябва да се изкачат са стотици, на места е изключително тясно, дори стените са с наклон. Не го препоръчвам за хора, които имат страх от тесни пространства или им се вие свят при въртене, защото в един момент наистина си е малко изморително. За жалост този път не можахме да видим Папата, защото имал ангажимент и забравил за срещата ни. Но другия път ни увери, че ще ни посрещне лично/шегувам се/.

След невероятната Ватикана продължихме своето пътешествие, разхождайки се около реката и наслаждавайки се на архитектурата и сградите около нас. Най- хубавото на Италия е, че може да се разхождаш из малки улички, мислейки си, че няма да видиш нищо интересно, и изведнъж се озоваваш на огромен площад с невероятна катедрала, или друго впечатляващо произведение и оставаш без дъх. Учудващо е колко много неща има за посещение. Дори и да нямате план точно от къде да минете, за да достигнете до даден обект, оставете пътят да ви води. Гарантирам, че ще си заслужава и ще откриете нещо различно.

Замъкът Сант Анджело

Площад Навона

Една от любимите ми забележителности в Рим е Пантеона. Той е уникално съоръжение, единственото, което, съм виждала с дупка в покрива, така нареченото Око на Пантеона. Също така това е най-големят покрив в света от неармиран бетон, който наистина не знам как се е съхранил с годините. А когато вали, човек може да се наслади на цялото вълшебство. Ние имахме късмет и точно така стана. Застанахме в средата на сградата и гледахме как капките дъжд се изсипват в сградата, оттичайки се в специалните процепи в пода. В сградата са погребани много известни личности, като един от тях е Рафаело. Има доста заведения на площада около Пантеона, така че може да седнете и да се насладите на гледката.

Когато гледам сградите, които ни заобикалят в днешно време, и ги сравня с постиженията на хората преди хиляди години, се запитвам дали всъщност сега живеем в толкова модерно време. Колко ли от нещата, които сега се правят и строят, ще оставят следа. Дали след две хиляди години ще има следа от небостъргачите и всички бетонни сгради, които се правят една до друга и ни заобикалят, скривайки слънцето и унищожавайки природата.

Изживейте Рим, посетете го и му се насладете. Ние бяхме два пълни дни и ни бяха достатъчни, за да видим всичко. Ако искате да влизате в повече музеи и да посетите много от забележителностите и вътре, може би е добре да си приготвите още един ден. Но задължително отделете време да се отпуснете, да обикаляте, да се изгубите, да бродите из тесните улички, да пиете вино, да ядете паста, сладолед, и като цяло да усетите града. Италия не само трябва да се посети, а да се изживее.

(Visited 252 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.