Когато планирах пътуването си до Виетнам, исках да отделя няколко дни за място, на което да си починем от интензивната програма. Реших това да бъде остров Фу Куок – перлата на Виетнам.

Колко дни да си отделим?

Във Фу Куок има много какво да видите. Този остров се развива буквално с дни. Ние си отделихме 6 нощувки и въпреки че мислихме, че ще са ни много – напълно ги уплътнихме с програма. Различните части на острова имат своя отделен чар. За да се насладите на мястото, но и да разгледате околността, не отделяйте по малко от 4-5 нощувки.


В YouTube канала ми here, може да видите видеото и повече информация за острова


В коя част на остров Фу Куок да отседнем?

Първите ни три нощувки бяха в южната част на острова. Там са създадени буквално чисто нови квартали и места. Хотелът ни беше в близост до плаж Khem Beach, така че когато търсите място за отсядане ви препоръчвам да гледате в този район.Остров Фу Куок

Втората част от престоя ни на острова беше в западната част на острова – в близост до Long beach.

Фаворит обаче си ни остана южната част на острова. Западната част е по-близо до центъра, пазара и магазините, но пък южната част е като отрязано късче земя, пълно с прекрасни гледки, плажове и атмосфера.

Как да се придвижваме из остров Фу Куок ?

Където и да отседнете тук, винаги има опция да си наемете скутер за деня срещу 6 долара. Ако искате да разглеждате, а не просто да стоите на плажът, най-близък до хотела ви, то скутера е идеалната опция.Остров Фу Куок

Когато се местихме от едната част на острова към другата, използвахме услугите на Grab. Това е приложение, с което си поръчвате такси и услугите са на супер цени.


Ако организирате сами пътуването си до Виетнам, here може да намерите полезна информация как да се подготвите.


Забележителности във Фу Куок – перлата на Виетнам

Плажовете

Разбира се няма как да не започна класацията на забележителностите на острова с плажовете. Ще коментирам тези, които сме посетили.

1. Khem beach 

Този е ТОП плажа на острова. Беше първият плаж, който посетихме, заради близката локация на хотела ни до него. И си остана нашият фаворит. Водата е кристална, топла, плитко е, за този плаж нямам думи. Ако сте и с малки деца – това е мястото за вас. Палмовата гора на плажа е невероятна. Атмосферата, която се създава, лежейки на пясъка и гледайки всички кокосови орехи над главата ти, е като приказен сън. В околностите няма много заведения. Този район е по-спокоен, но вечер да се разхождаш по плажа е несравнимо преживяване.

2. Sao beach 

Вторият ми любим плаж тук . Тук водата отново е супер чиста, топла и е плитко. Има повече заведения, от които можете да си вземете нещо за пиене и хапване. За тези от вас, които държат на инстаграмърски снимки – тук има люлка, на които стават супер кадри. А и е супер забавно  да се люлееш на люлка, закачена на палма. На мен лично не ми се слизаше. Тук палмите са много високи и извити. Атмосферата е малко по-различна от Khem beach, но препоръчвам да го посетите.

3. Starfish beach

Плажът с морските звезди. Най-много ми хареса как се стига до плажа. Отидохме със скутерче до мястото, от което се взимат лодки. Цената за двама беше 400 хил. донга, което е около 16 евро. Самото преминаване по доковете ме накара да се почувствам като Лара Крофт, беше много готино изживяване. С лодката се пътува около 10-15 мин. Оставя те на плажа и след 2 часа те взима обратно. Плажът е готин и див, водата е чиста, а в далечината се виждат и бреговете на Камбоджа. Има заведение, от което можете да си вземете напитки.

Има и начин да се стигне пеш до плажа, но ние разбрахме това по-късно. А и изживяването с лодката си заслужаваше. Самите морски звезди според мен са поставени там, за да се развива и тази част на острова и да има атракция, привличаща туристите. Все пак е готино изживяване и ако имате достатъчно време – посетете го.

4. Long beach

Този плаж е доста рекламиран, но в сравнение с първите два бих казала, че въобще не ме впечатли.Остров Фу Куок

Coconut Tree Prison – затворът на острова

Затворът е построен през 1946 г. от френските колонизатори. Там са били затваряни враговете на режима, по време на войната в Индокитай. По онова време се е считал за един от най-големите затвори за цяла Югоизточна Азия. През 1954 всички са освободени . Затворът се използва отново по време на Виетнамската война, между 1967 и 1973 година.

Днес е свободен за посещение, а входът е безплатен. Може да прочетете много за историята. Мястото е много голямо и добре са пресъздали цялата обстановка. Бих казала, че на моменти е малко зловещо. Трудно да си представиш как на това райско място е съществувал такъв ад.

Sunset Town Phu Quoc – духът на Италия, пренесен във Виетнам

Това е напълно нов град, изграден от нищото. Носи духът на Италия и буквално се пренасяш в Европа. Бях скептично настроена към това място, но когато го посетих ме „удари с мокър парцал“. Напомни ми на духът на Лас Вегас. Построили са Колизеум, създали са своята Венеция, а всяка улица носи части от Италия – Позитано, Капри, Амалфи. Мястото определено не е бутафорно и след повече от 2 седмици прекарани във Виетнам, рязкото преминаване в тази атмосфера беше приятно изживяване. Има лифт, който тръгва от Фу Куок и продължава към следващ остров, на който има аквапарк. Не знам как са го измислили това място, но със сигурност трябва да бъде посетено. Все още не е завършен напълно и съм сигурна, че сега е момента да се посети, преди да е претъпкан с туристи. Дори срещнахме италиански туристи, които бяха впечатлени и мястото им хареса.

Вечерно време има много красиво светлинно и звуково шоу, за което са построили цял мост и конструкция – мостът на целувката. За часове и билети за шоуто Kiss the stars, може да проверите here.

Този остров е едно от любимите ми места във Виетнам, а и като цяло фаворит от всички мои пътувания. А плажът Кхем ще остане в сърцето ми като много специално и романтично място за мен. Ето и защо:

Какво очаква остров Фу Куок и защо смятам, че както беше „изгряващо райско кътче във Виетнам“, в близко бъдеще ще се превърне в „залязващо райско кътче“

Виетнам е държава, която се развива с невероятни темпове. Всички инвестиции, които се наливат тук, всяка година стават все повече и повече. Но за жалост както в Европа унищожаваме красивите места, тук вървят по нашия път. Когато наехме скутерче и се разкарвахме из острова, опитвайки се да намерим див плаж, беше невъзможно на по-голямата част от местата да стигнем изобщо до брега. Защо? Защото в момента се строят огромни, но наистина огромни комплекси, с инвестиции от арабските държави и от американски вериги. Това ще направи свободният достъп до плажовете в най-скоро време невъзможен. Но за жалост това е рискът  и последиците от развитието на една красива държава.Остров Фу Куок

За това купувайте билетите за Виетнам и се качвайте в самолета, за да може да се насладите на този Рай, докато все още е възможно.

 

(Visited 1,238 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *