11 забележителности по Северното Черноморие

България е страна с много природни ресурси – планини, реки, море. Последните години за жалост всички доста избягваме да ходим на море в страната ни. Предпочитаме съседката Гърция. Но ако посетите Северното Черноморие, което според мен е перлата на България, ще промените мнението си. А аз ще ви предложа моите топ 11 забележителности по Северното Черноморие, които не трябва да пропускате.


11 забележителности по Северното Черноморие


Къде да отседнем?

За 7 месеца посетих два пъти тази част на страната ни. Първият път бях отседнала в Балчик – Blacksearama, а вторият – във Варна. В зависимост от това дали искате вечер да се разхождате или просто да седите и да релаксирате в хотела, изберете кое е подходящото място за вас.

А кои са местата, които не трябва да пропускаме по Северното Черноморие ?

Запалете колата и тръгнете към най – далечната точка (до Дуранкулак не успях да стигна и двата пъти). В случая от предложенията за всички забележителности по Северното Черноморие , които ще ви дам, това е:

 1. Шабла

Най-известната забележителност е Фарът на Шабла. Да бъда искрена, очаквах че ще е по-висок и не ме впечатли особено, но е място до което трябва да се стигне. Колата може да се спре буквално до фара, така че тази забележителност може да я посетите за кратко време. До него се намира и Паркът на Илюминатите. Възобновен е по програма преди няколко години и е място, на което се счита че можеш да се заредиш с енергия.

2. Тюленово

Ако посетите тази част на България и не се насладите на красотата на природата тук, то все едно не сте видяли нищо. Арката в Тюленово е невероятно сътворение на природата. Мястото е доста посещавано от туристи и когато го  посетих през септември, някак си не успях да се насладя на атмосферата. Май месец тази година обаче се оказа идеалният момент – без никакви туристи, това магично място беше само за мен.

3. Камен бряг

огънчето се вижда в тези камъчета ако се загледате

За това място не бях чувала нищо. Един познат ми спомена за т. нар. Огънче. Реших че трябва да го посетя, защото така или иначе бях в региона. Този огън гори десетки години. Излиза от метална тръба с газ, пламъкът е доста лек, но се вижда. Интересно е. Но основната забележителност според мен определено не е това. А гледката! Тя е уникална. Скалите, сякаш отсечени от морето, създават представата че си на края на Света. Трябва да предупредя, че в този регион много духа, за това си носете шапка или шал за ушите и косата.

4. Яйлата

Крепостта Яйлата е място, за което имам смесени чувства. Природата и тук си е поиграла доста, за да създаде невероятни красоти. Но бетонната постройката, построенаа преди няколко години по проекти, не се вписва в цялата атмосфера. Така или иначе сте в този регион, посетeте s и сами изберете дали ви харесва. Място с история, на което са намерени доста артефакти. Има и пещера. Плаща се вход за цялата област.

5. Русалка

Комплексът беше много пуст и изоставен когато го посетихме. Върна ме във времето с около 20 години. Може да го посетите ако ви е интересно.

6. Плаж Болата

Така и не успях да посетя този плаж, защото реших че няма да ми остане време за останалите места. Чувала съм че е невероятно място. Така че препоръчвам да го вмъкнете в програмата.

7. Нос Калиакра

Уникално място! Каквото и да кажа за тук, ще е малко. Това място трябва да се посети и да се усети. Има невероятна магия, която те кара да се връщаш отново и отново. Когато го посетих през май месец, нямаше никакви туристи. Докато гледах към морето, забелязах три делфина, които се наслаждаваха на свободата си. Беше страхотно! На това място има и заведение, на което може да вечеряте и да се насладите на прекрасния залез, който обгръща небето. На това място е един от най-красивите залези, които съм виждала някога.

8. Мидената ферма

Е, това също е забележителност  в региона. Няма как да не опитате невероятните миди, които се приготвят там. А вие сте седнали да хапнете, да пийнете бяло вино и да се  насладите на морето, което е буквално в краката ви. Препоръчвам за хапване.

9. Балчик и Ботаническата градина

Ботаническата градина в Балчик е едно от съвременните чудеса на Света (според мен). Толкова красота и пъстрота на едно място. Силно препоръчвам да я посетите през месец май. Тогава всички растения са свежи и прекрасни. Когато през септември посетих това място, със сигурност атмосферата не беше същата. Отново беше красиво, но не и в пълния си блясък. До миналата година можеха да се плащат два входа – един за градината и един за двореца. Сега вече не можеш да избираш и трябва да си закупиш общ билет. Цената му е около 15 лв. Лично аз не съм голяма фенка на Двореца. Но има хора, на които им е доста интересен.  

След като се насладите на градината, може да се поразходите по крайбрежната улица на Балчик. Това е много красива алея, която като посетих за първи път не повярвах, че съм в България. На нея има много заведения, на които можете да хапнете или пийнете по нещо. Има и страхотна сладкарничка, с невероятни вкусотии.

10. Аладжа манастир

Тази забележителност е по-близо до Варна, но е интересно по своята същност и го слагам от задължителните места за посещение. Манастир, вкопан в скалите. Интересно място, с музей в който може да прочетете повече информация.

11. Дворецът Евксиноград

Започвам с това, че трябва да си запазите час за посещение предварително. В силните сезони понякога се налага дори седмица преди да го посетите. Дворецът е много красив с невероятни градини. Посещението е винаги само организирано, за това ще чуете по време на беседата много интересни неща, свързани с историята му. Вътре може да видите оригиналните мебели, които на мен ми бяха много интересни. А градините на двореца са прекрасни. Разположен е на около 900 дка земя и всяка една част от него е идеално поддържан. През 2015 година е реставриран напълно.

Това са моите 11 забележителности по Северното Черноморие. Тази година смятам да открия още доста места в тази част на България, така че очаквайте и продължение.

Колко дни са нужни за посещение?

  • Препоръчвам да съчетаете първите 8 предложения в един ден. Отделете си около 3 часа за градината в Балчик и алеята  му.
  • Аладжа манастир и Дворецът Евксиноград също могат да бъдат посетени в един ден.
  • Варна е град, който ме впечатли значително, за това заслужава отделна статия, с местата които да посетите там.

Ако искате още предложения за разходка около морето, можете да прочетете тук за Поморие.


 

 

(Visited 4 835 times, 28 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Забележителности във Варна

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *