Наистина ли пътуването е само за богатите?

Предполагам, че всеки един пътешественик постоянно чува: „От къде имаш толкова много пари, че постоянно пътуваш“, „сигурно заплатата ти е доста голяма щом можеш да си позволиш пътешествия“. Истината е, че въобще не е толкова скъпо, както доста от вас си мислят. Всичко е въпрос на приоритети. Ще кажете, че това са празни приказки, но се замислете. Някои хора предпочитат да дават всеки месец по 100 лв или дори повеце за цигари. Да, доста тривиално звучи темата с цигарите . Но за няколко месеца съвсем спокойно могат да бъдат събрани пари за един хубав уикенд из Европа. Други хора предпочитат да излизат всяка петък и събота вечер по нощни заведения. Това също си е един голям разход, който аз смятам за излишен, защото определено не е в приоритетите ми. Едно излизане струва около 100 лв ако ходиш на ресторант и бар. Съвсем нямам в предвид да си стоите в къщи и да не ходите никъде, за да събирате пари за пътувания. Просто аз предпочитам вместо нощно излизане уикенда, да отида на разходка в планината или да направя уикенд обиколка из България, ако нямам възможност за международно пътуване. Моите приятели и колеги постоянно се шегуват с мен, че измервам всеки един разход в самолетни билети. Но реално след като това е моята страст, правя всичко възможно да я изпълнявам.

Да пътувате икономично е лесно. Януари месец писах за уикенда си в Рим. Двупосочен самолетен билет за двама човека ми излезна 50лв. Да, това е реална цена, която съм платила. Да, това е цената без багаж, но когато отиваш някъде само за 2 3 дни, не се нуждаеш от толкова много. В една раница може да се сложат достатъчно неща, стига да бъдем изобретателни. Преди не вярвах, че мога да пътувам без куфар, но в един момент свикнах и спря да ми прави впечатление.

Когато пътувам в Европа използвам ниско тарифните авиолинии, като WizzAir или Ryanair. Дори доста често определям дестинацията спрямо цената на полетите. Ако намеря изгодни билети, за места на които до сега не съм ходила, веднага ги купувам. Не добавям допълнителни екстри като места, багаж, приоритети и т.н.

Не правя реклама, но давам идея за пестене на пари. Ако искате кредитна карта и искате да пътувате често, то ви препоръчвам да си вземете на банка ДСК карта wizzair. Годишната такса е 45 лв , но ви дава безплатен достъп до намаленията на wizzair, който абонамент иначе е 60 лв. Отделно трупате точки при всеки самолетен билет и имате различни отстъпки. Аз все още нямам такава карта, но в най-кратък срок смятам да си издам.

А преди броени дни се сдобих с карта Revolut. Тя е подходяща за хора, които пътуват доста извън Европа. Няма месечни или годишни такси. Дори доставката до България е безплатна. С нея също трупате точки докато пазарувате, може да теглите от някои банкомати извън страната пари в брой  без такса. Също така курсовете на валутите са доста добри и от това ще спестите не малко пари. За международни плащания е за сега според мен най-добрият избор. Ако пътувате много има опции за карти Revolut, с месечни такси, но в тях ви влизат международни застраховки и още доста неща, така че отново излиза изгодно.

Ако сте повече хора, пътуването ще ви излезе доста бюджетно ако си наемате общ апартамент от AirBnb. Винаги съм попадала в доста добри места за спане и дори ги предпочитам пред хотелите. Имам повече място, винаги са с много различен и интересен дизайн, а и усещаш повече атмосферата, когато си в апартамент в жилищен блок или в къща, от колкото в поредния хотел.

Голям фен съм на пътеводителите на National Geographic. Вътре доста добре са описани забележителностите, историческите събития, архитектурните шедьоври и всичко, което може да бъде полезно за един пътешественик, тръгнал сам да опознава Света. Поредицата на NG гидове има за голяма част от столиците в Европа, или направо за цели държави, като вътре са описани основните туристически точки. На мен са ми били доста полезни. Също така голяма помощ могат да ви бъдат и мобилните приложения. С новите предимства на роуминга, които имаме от последните години, можем да използваме свободно интернет в страните от ЕС, и да не се притесняваме за сметката си в края на месеца.

Направила съм си равносметката, че дали ще пътувам в България или в Европа, понякога ми излиза едно и също като разход. Дори бих казала смело, че в Европа понякога ми излиза по-евтино. Както обичам да казвам, не съм достатъчно богата за да ходя по българските зимни курорти или на море в страната ни. Парите, които ще ги похарча за 3 дни в България, ще са същите, които ще платя в Италия или Испания, дори и по-малко. Но обслужването ще е на по-високо ниво, плажовете ще са по-чисти. За жалост още има какво да учим за да привличаме повече туристи, било то и нашите си.

Предпочитам винаги аз да си организирам пътуванията, защото е по бюджетно, програмата си я правя аз в зависимост от интересите ми и няма нужда да се съобразявам с голям брой хора. Изключение прави пътуването ми до Мароко. Просто компанията решихме, че ще е по-безопасно, но и по евтино ако го направим с агенция, защото пътуването из страната беше доста. Ако реша да ходя само в Маракеш за уикенд, със сигурност сама ще си организирам всичко.

По темата мога да пиша доста, защото наистина постоянно се опитвам да убедя хората, че това да пътуваш не е скъпо удоволствие, а въпрос на приоритети. Напоследък предпочитам да си купувам дрехи от H&M, но да обикалям с тях по цял Свят, пред това да давам стотици левове за дрехи, които да нося по заведенията. Не съдя никого и не налагам вижданията си. Просто ви давам моето мнение и това, което аз правя.

Хората, които пътуват наистина са богати. Но нямам в предвид в парично отношение. А са богати от събраните емоции, новите култури, новите запознанства, опознаването на Света и следването на мечтите си.

 

 

(Visited 311 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.