Малта – страна с полъх на различни култури и народи

Въпреки своите малки размери, Малта е остров, който съдържа в себе си следи от различни култури, оставили отпечатък през вековете. Съвкупността от финикийско, римско, арабско, френско, великобританско и сицилианско влияние, са превърнали тази страна в невероятно местенце. За историята на Малта няма да разказвам, защото има достатъчно информация. Ще ви потопя в приключението, което преживях.

Поглед от Слима

Казват, че колкото по-малко очакваш, толкова по-доволен и изненадан оставаш. Абсолютно това важи за посещението ми в Малта. Бях чувала добри отзиви за острова, но никога не е бил в списъка ми за места, които непременно трябва да посетя. Всичко започна от решението ми, да изненадам майка ми за 50-годишния и юбилей. Търсейки място, с подходяща цена на самолетни билети, което никой от компанията да не е посещавал, се спрях на този малък остров. Заради приятелка, която дойде от ЮАР, решихме, че е идеалното стратегическо място за среща.

Посетихме Малта в края на май, началото на юни 2018 година. Докато организирахме своята екскурзия, разбрахме че Валета, столицата на Малта, е културна столица на Европа. Както знаете съм от град Пловдив, чиито ред е тази година. Сметнахме, че ще е чудесно да видим какво са организирали малтийците, за да го съпоставим и с нашето представяне тази година.Валета

Къде да отседнете

За престоя си, наехме апартамент от AirBnb в селище Слима. Препоръчвам тази част, защото е идеална за посещение на всички забележителности, а вечер има и къде да се разходиш. Пълно е със заведения, а цените са добри. Ако сте любител на виното, задължително трябва да го опитате, защото това е един от поминъка в страната. Храната е микс между италианска и арабска кухня. Хората са много дружелюбни. Климатът е доста приятен. За тези от вас, които са посещавали Сицилия, съм убедена, че ще намерят  сходните черти. Останах учудена от липсата на растителност и зеленина по острова. Важно е да знаете, че движението е дясно.

Организацията на градския транспорт е малко странна и трябва добре да проучите номерата на автобусите и посоките, защото на няколко пъти доста се заблудихме. Също така не е от най-редовните и ни се наложи да чакаме автобус около 40 минути на около 30 градуса в 2 следобед. Но разбира се няма как да липсват подобен тип преживявания, защото те помагат екскурзията да се помни по-дълго.

Селото на Попай Моряка

Едно от местата,които задължително трябва да се посети е селото на Попай Моряка. Построено е през 70-те години, като декор на филм. В последствие се взема решение да го оставят и да го ползват за туристическа атракция. Това място е идеално за хора с малки деца, въпреки че смятам, че аз бях по-щастлива и от тях. Във всяка една къщичка е запазен декора от филма и е идеалното място за забавни снимки. Има доста аниматори в комплекса, които те карат да танцуваш, организират игри и други забавления (дори един от тях беше българин).

Към билета за комплекса беше включен чаша пунш, картичка с марка от селището и разходка с лодка около залива. Водата е тюркоазено синя и много красива.  Преживяването беше незабравимо, защото се чувстваш като малко дете в измислен свят, който те кара постоянно да се усмихваш и веселиш.

изглед към селсцето на Попай

изглед от лодката към селището на Попай

 

 

 

                                    Селището на Попай

Мдина и Рабат

След като се забавлявахме при Попай, решихме да посетим и древните градове Мдина и Рабат. Мдина е старата столица на Малта, който представлява средновековен укрепен град. Почти няма автомобили, улиците са малки и тясни. Докато вървяхме крепостните стени бяха на всякъде около нас. За първи път бях на такова място и останах възхитена. Буквално се върнах назад, в друга епоха и време.

                                                   Мдина
                            Мдина – кадедрала Св Павел
                                          Мдина
                                                Мдина

 

Съвсем случайно станахме свидетели на шотландска сватба, и нямаше как да не се снимаме с участниците

Остров Комино

Още едно място, което трябва да включите в програмата си е остров Комино. За да стигнем до острова от Слима, използвахме моторна високоскоростна лодка, която ни препоръча един наш сънародник, работещ там. Това беше едно от най-страхотните ми преживявания. Лодката развиваше наистина страхотна скорост, а вятърът който усещахме и вълните, които се разбиваха в лодката ни оставяха без дъх. За настроение капитанът беше пуснал музика, с която си направихме страхотен купон по време на пътуването.

Пътуването продължи около час с няколко спирания до подводни пещери. Най-голямата забележителност на остров Комино е плажът Синята лагуна. Водата е като от филм, толкова синя и бистра. Мястото определено си заслужава да се види, но основният плаж е прекалено натоварен от туристи. За това ние решихме да се поразходим. Малко след него намерихме идеалното кътче. Разположихме се на скали, от които скачахме и се гмуркахме надалеч от тълпата. Имайте в предвид, че Малта има хубава и чиста вода, но няма плажове. Всичко е със скали и тези от вас, които се надяват да се порадват на ситен пясък, ще останат разочаровани.

                                                Комино

                                                         Скалите, от които скачахме

                                                                Синята Лагуна, Комино

                                                                       Синята Лагуна, Комино

Валета

Валета е мястото, но което трябва да отидете на острова ако искате да пазарувате. Там е пълно с магазини. Но ако се наслаждавате на архитектура, то тогава може и да не ви остане време за шопинг. Всички малки улички, в които вървиш и можеш да се изгубиш те обладават и ти се иска да видиш още и още.

                                из улиците на Валета

При посещението на един от музеите, видяхме доста странни и страшни неща, на които дори няма да кача снимка. Голяма част от тях бяха свързани с тероризма. Предполагам, че като културна столица на Европа, са се опитали да наблегнат на този световен проблем. Не знам дали бих препоръчала това място да се посети или не, инсталациите и експозициите бяха противоречиви, така че оставам избора на вас. Входът е свободен, или поне тогава беше.

Случайно се озовах на едно от най-високите места в града, точно когато залязваше слънцето, и гледката беше невероятна.

                                                   залез над Валета

                                                            нощна разходка из Валета

                                 градината на Валета

Ако искате да посетите максимален брой забележителности, в един от дните можете да използвате автобусите хоп он хоп оф. За жалост няма как да спрете на всички спирки от маршрута на която и да било от двете линии, защото времето не е много, а последният автобус е в 4, така че си набележете предварително фаворити за посещение.

 

Марсакслок

 

Мога да пиша още много за петдневното си пътешествие в Малта, но няма да ви досаждам. Ако имате повече въпроси, можете директно да ме питате. Но ви препоръчвам сами да посетите това кътче от Света, да откриете миксът от култури, който се е наслагвал с векове,  и да се уверите колко скрити красоти има.

 

 

 

 

(Visited 401 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Аргир 05/04/2019 at 19:28

  Прекрасно четиво!

  Reply
  1. Sanya 07/04/2019 at 12:17

   много се радвам, че ви е харесало 🙂

   Reply
 2. Ивелина Пиралкова 30/10/2019 at 12:20

  Направо ме пренесе там! Определено мо е в To go листа за близко бъдеще 🙂

  Reply
  1. Sanya 31/10/2019 at 18:53

   искрено ти пожелавам в най-скоро време да отидеш. И ако имаш въпроси не се притеснявай да ми пишеш 🙂

   Reply

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.