Вълшебният Брюж – приказките оживяват

Наричат Брюж Северната Венеция или шоколадовата Венеция. За мен той е един от най-романтичните и прекрасни градове, които съм посещавала. Напоследък, когато пътувам, предпочитам да посещавам места, които не са в столицата или в най-големите градове. Искам да усетя атмосферата на места, които могат да ми покажат своя дух, своя живот, своята магия.

Колко време да му отделим?

Когато планувах как да разпределя времето си в Белгия, се чудех дали да съчетая Гент и Брюж  в един ден, или да отделя на всеки по ден. Щастлива съм, че избрах втория вариант. Признавам, при добра организация можете да посетите и двата града и да видите основните неща общо за ден. Но така няма да можете да се насладите на всичко, което може да ви предложат тези две магични места.

Как да стигнем до Брюж?

Понеже бях отседнала в Брюксел, сутринта се придвижих с автобус до Брюж. Можете да си свалите приложението на FlixBus, от където да видите разписанието и директно да си закупите билет онлайн. Цената на билетите на място от автобуса е значително по-скъпа, така че си заслужава да направите всичко по интернет. За да имам повече време в този страхотен град, се качих на ранния автобус от 6:45 часа. Пристигнах в 08.10. Пътят е около час и половина, в зависимост от задръстванията.  Автобусът спира на гарата, от която продължих пеш за центъра на града. Стига се за около 20 минути. Въпреки, че беше 3 градуса и наистина умирах от студ, най-хубавото беше, че туристите все още спят.

Така успях да се насладя на града, който беше напълно празен и да направя снимки на едни от най-емблематичните места, без един човек на тях. Определено си заслужаваше ранното ставане и мръзненето. Но не знаех, че всички кафенета и места, където правят гофрети отварят в 10:00. За това ако решите да последвате примера ми и да тръгнете рано за Брюж, пийте кафе на гарата, там всичко работи от рано.

След като стана 10.30 не можах да позная града и местата, които бях посетила. Всичко се напълни с туристи и градът смени драстично своя облик. Въпреки, че беше края на октомври месец, явно доста хора бяха решили да опознаят тази част на Европа.

Да правим ли програма за посещенията в града?

За да съм искрена с вас ще споделя, че не бях правила никаква предварителна програма или маршрут за опознаване на града. Реших, че ще се лутам из уличките, ще се озовавам на разни места, ще ги откривам случайно и по този начин ще усетя атмосферата.

Бях предвидила достатъчно време за града – автобусът за обратно беше чак в 20.00 часа, така че имах своите 12 часа на разположение.

Благодарение на евтиния роуминг, когато се натъкнех на нещо интересно, отварях google maps, разбирах къде съм и търсех информация за мястото, а и за нещата около него в близост, които си заслужават да се посетят. Но целия център и околието на Брюж е толкова красив, че дори и само да се разхожда човек е достатъчно.

Най-първото впечатление, с което останах е, че къщичките на тези хора ми приличат много на къщичка на смърфове.

Толкова са малки. Когато застанете до тях ще се зачудите как изобщо е възможно хора да живеят в това нещо, а дори и доста от къщите са на по два етажа. Архитектурата е прекрасна.

Всички сгради ми приличат на нарисувани шоколадови къщички от приказката за Хензел и Гретел и направо ми идваше да си отчупя парченце. Интересно е как в 21 век, хората съумяват да запазят автентичността на такива места. Въпреки наплива на туристи, с лекота може да се усети атмосферата и различната скорост, с която живеят тези хора. Всичко малко, подредено, подходящи цветове, чисто, спокойно.

Задължителните места за посещение

Едно от най-емблематичните места в града е Grote Markt – главният площад.

От едната страна на площада се намира бивша административна сграда, в която в момента има музей.

Часовникова кула Белфорт

От другата страна на площада се намира красивата часовникова кула Белфорт, която е висока 83 м, построена през 13 в.

Площадът и кулата Белфорт
Площадът и кулата Белфорт

Изкачване на кулата Белфорт

До върха и се стига, след като изкачите 366 стъпала, като на места стълбището е много тясно, така че не е подходящо за хора, с проблеми с тесни пространства.

Слизане от кулата Белфорт
Слизане от кулата Белфорт

Входът е 12 евро. От върха се разкрива красива гледка, но ако трябва да съм искрена, гледката от замъка в Гент си заслужаваше доста повече.

гледка към Брюж от кулата Белфорт
гледка към Брюж от кулата Белфорт

Срещу кулата  от другата страна на площада се намират така популярните цветни средновековни къщи.

Другата забележителност в града е сградата на Кметството.

сградата на кметството.
сградата на кметството.

Архитектурата и е невероятна и площадът, на който се намира също е много красив.

Точно до нея се намира базиликата Света кръв.

базиликата Света кръв.
базиликата Света кръв.

Твърди се, че в нея се съхранява стъкленица с плат, който е напоен с Христовата кръв.

Катедралата Света Дева Мария

катедралата Света Дева Мария
катедралата Света Дева Мария
катедралата Света Дева Мария
катедралата Света Дева Мария

В катедралата Света Дева Мария се намира единствената статуя на Микеланджело, която е извън Италия. Така, че ако сте почитател на творбите му, сега е вашия шанс. А околността е едно от любимите ми места в града.

Разходката покрай каналите и разглеждането на страхотните къщички, които са накацали покрай него, е изключително приятен начин, да прекарате времето си в града.

Красивата архитектура
Красивата архитектура

Ако е топло, може да се разходите с лодка по каналите. Аз реших, че искам да се насладя на града само по суша, така че пропуснах тази забележителност.

Езерото на Любовта е подходящо за разходка или за почивка.

Езерото на Любовта
Езерото на Любовта

Можете да се насладите и на лебедите, които буквално са завзели тази част на града и да направите красиви снимки.

Begijnhof

В близост до него се намира и Begijnhof  –  място основано през 1245 година, в което днес живеят бенедиктинските монахини. Това е може би най-тихото място, на което някога съм била.

Begijnhof
Begijnhof

В двора между сградите навсякъде има поставени табели да се пази тишина и да се правят снимки само след като се иска разрешение. Въпреки, че беше есен и дърветата бяха оголени, двора продължаваше да носи своя чар.

Вятърните мелници

Няма как да не се сетите за Дон Кихот, когато ги видите. Днес те само красят града, но и допринасят допълнителен чар на мястото.

Вятърните мелници в Брюж
Вятърните мелници в Брюж

Къде да хапнем?

Вкусно хапване в Брюж
Вкусно хапване в Брюж

Искам да ви предупредя, че стандартът в Белгия е доста висок и трябва да отделяте значителни суми, за да се храните. От Trip Advisor намерих едно доста добро място за хапване, което е в една пресечна уличка на Grote Markt – Soup.

Приготвят много вкусни супи, като има и менюта, които за стандарта на града са с добра цена. Около 12 евро излиза супа, с багета и бира.

Докато се разхождате няма как да не се изкушите от шоколадовите красоти, които изникват от витрините на всеки един магазин.

Ръчни шоколади в работилнички в Брюж
Ръчни шоколади в работилнички в Брюж

Или от уханието на вкусните белгийски гофрети. С една дума – забравете за диетата докато сте там.

Най-известният площад в Брюж
Най-известният площад в Брюж

Ако обичате шопинга ще останете щастливи, защото се оказа, че Брюж е един от основните шопинг центрове. Дори доста хора от Брюксел пътуват именно до Брюж, за да си напазарят.

Брюж вечерно време
Брюж вечерно време

Ако имате възможност насладете се на Брюж и вечерно време. Наричат го Северната Венеция, но аз смятам че дори е по красив.

Сградите са осветени много красиво и атмосферата, която се създава ви принася в романтиката на средновековието.

(Visited 131 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Лили 27/11/2019 at 9:21

  Прекрасен разказ, а снимките направо ме
  пренесоха отново в любимия ми Брюж! Наистина е един от най-романтичните градове!

  Reply
  1. Sanya 27/11/2019 at 14:16

   благодаря, много се радвам, че разказът ми ви е харесал

   Reply

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.