“Богородична стъпка” – само на крачка разстояние от Стара Загора

Казват, че сърцето е там, където е родния ти край. А моето е в Стара Загора. Въпреки че от 25 години живея в Пловдив, градът на правите улици винаги ще остане на първо място за мен и любимия ми град. И въпреки, че постоянно си пътувам към Стара Загора, едва миналата година посетих така известната местност около Старазагорските минерални бани – “Богородична стъпка”.

Легендата

Има легенда, която гласи, че преди хиляди години точно на това място са се извършвали различни езически религиозни обреди. Направени са изследвания и се е оказало, че това място има изключително силно биополе. А вдлъбнатината в скалите, която наподобява стъпка, винаги е пълна с вода. Дори и да е лято и да е много горещо, водата от там не изчезва.

Точно за това, хората вярват, че има нещо мистично и специално в това място и че най-подходящото име е “Богородична стъпка”.

Как да стигнем до там?

Тя се намира на около 1.5 км от центъра на Старазагорски минерални бани. А селото е на около 14км. от Стара Загора . Пътеката, по която се върви е много приятна и е подходящ преход за всякакви възрасти. Аз бях с дъщеря ми, която тогава беше на 2 години и без проблеми стигнахме до това магично място. Така че е подходящо и за семейни разходки.

Не мога да кажа точно колко време се върви до там, защото ние доста спирахме по пътя, но смятам че не е повече от 30 минути, за да се стигне от селото до там.

Когато стигнете до “Богородична стъпка”, може да посетите и параклиса, който е издигнат  – “Рождество Богородично”. А ако се качите малко над стъпката, гледката която ще се открие пред вас е невероятна.

Природата се разкрива пред очите ви, с цялата си прелест и наистина човек се зарежда с енергия. Не знам дали от мястото, или от зеленината около него, но когато си тръгнахме от там, със сигурност бяхме заредени с положителна енергия.

Освен параклиса и стъпката, на това място има и останки от саркофаг, който най-вероятно е бил предназначен за гробница на някоя важна личност.

Много хора посещават минералните бани за отдих, но не всички знаят за тази прекрасна местност, която е точно под носа им. Надявам се когато следващия път отидете на почивка, да се насладите и на това специално място.

Още идеи какво да правите в района на Старазагорски минерални бани

А в самото село Старазагорски минерални бани,  може да направите лека разходка в парка, в който има няколко детски съоръжения и кафене. Там ще се насладите на тишината и спокойствието.

А от парка има мостче, което води до малко езеро.   Самият парк изглежда малко западнал, но ако трябва да съм честна на мен ми беше изключително приятно там. Имах чувството, че съм се върнала години назад, в едно по безгрижно време.

Статията реших да я напиша за моите приятели от Тракийски Туристически Район . Можете да посетите сайта им за още предложения за разходка из район Тракия на България.

(Visited 221 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.