„1968 – Дневник на една преломна година“ от Ориана Фалачи

Преди да настъпят сегашните обстоятелства с Коронавируса, подготвях пътуване до Виетнам и Камбоджа през април. Много ми се искаше преди да отида там, да прочета нещо относно събитията, които са се случили и са оставили своя отпечатък върху хората там. Когато започнах да търся книги на тази тема, ми направи впечатление „1968 – Дневник на една преломна година“ от Ориана Фалачи. Попаднах на добри отзиви и си я взех. Сега когато я прочетох, мога да потвърдя, че си заслужава. Ограмоти ме много относно събитията във Виетнам. Писателката Ориана Фалачи е журналистка, родена във Флоренция, Италия. За първи път се запознах с творчеството и, но ми допадна.

Книгата представя събития ,случили се през 1968 г. в цял Свят.

Възхищавам се на куража и да отиде на толкова опасни места, да интервюира толкова силни и противоречиви личности. Когато разказва, тя рядко изявява своето мнение.  За Виетнам показва събитията от гледна точка на виетнамци, американци, виетконгци. Публикува интервютата си с всички знакови фигури, без да ги редактира. Най-важното – всичко е от първо лице и истинско (поне така се надявам).

Освен събитията във Виетнам, в своят „дневник на една преломна година“ Ориана Фалачи описва и какво се случва в Хонконг, Мексико, Индия, Тибет, убийството на Робърт Кенеди и Мартин Лутър Кинг. Публикува интервюта на свидетели, и хора, които са познавали убийците.

Тази жена буквално е хвърчала от единия край на Света до другия и е била в центъра на най-горещите точки и теми.

Има и интервю с Далай Лама. Раняват я жестоко в Мекскио. И въпреки всичко, тя продължава да търси истината и да се бори за нея. В книгата си разказва за това как различните култури разбират живота по различен начин. Как всяка една нация, в зависимост от това, какво е преживяла, си е съставила виждане за живота и за това как да го приема. Описва колко различни са ценностните системи на всички ни. Как в Индия хората ценят духовното, докато в САЩ – материалното. Как във Виетнам са готови да умрат за страната си, защото хората там са живяли винаги във война. Много от тях не познават какво е това мир, само са чувало за него. Същевременно в  САЩ хората се оплакват за липса на най-нов автомобил например.

Почти нищо не знаех за събитията, които ви описах горе и съм радостна, че вече имам представа за тях. Ако искате да прочетете нещо, след което ще имате доста полезна информация, „1968 – Дневник на една преломна година“ от Ориана Фалачи е подходящата книга. Дори бих казала, че е идеална за сегашния момент. Защото в момента голяма част от хората мрънкат поради факта, че трябва да си стоят вкъщи, затворени, но у дома със семействата. И когато прочетеш за събитията, случили се през 1968г. и как хората, за да оцелеят е трябвало да се борят със зъби и нокти за живота си, ще се замислиш всъщност колко много имаш.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *